Türkçe sözlükte yöntem, bir amaca ulaşmak için izlenecek düzenli yol diye açıklanıyor. Burada izlenecek yolun düzenli olma vurgusu pek alıştığımız bir şey değil. Bildirim ile de, öngörülen yöntemi açıklayan bilgiler anlatılmak isteniyor. Pek bilmediğimiz ve de yaygın olarak kullanmadığımız bir kavram ile karşılaşınca neyse ki, bilgilere hızlı erişim yolu olan internet var diyoruz. Yaşa var ol internet… Evet, bundan sonrasını, internetteki bilgilerden derleyerek özetlemek doğru olacak. Bu yazıda açıklamaya çalışacağım bu kavram ingilizcede “method statement” diye anılıyor ve de kimilerince metod beyanı diye de adlandırılıyor. Bazen bu kavrama, çalışma güvenliği “safety work” başlığı altında yer veriliyor. Meslekte geçirdiğim ilk yıllarda, kamu yapıları ile ilişkili işlerde çalıştığım için, bu kavram ile pek karşılaşmamıştım. Bu kavram gelişmiş ülkelerdeki üretim yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili sorunları aşmak için ortaya konmuş bir kavram. Yaşamımızda, üretim alanlarında, iş sağlığı ve güvenliği gibi konular henüz gündeme gelmiyor. Umarım küresel kriz bu kavramın önünde bir engel, bahane oluşturmaz.
Yöntem Bildirimi, yapılacak üretim ile ilgili olarak olası çalışma risk ve tehlikelerini önceden tanımlamayı ve çalışmanın nasıl yönetileceğini anlatılır. Bu amaçla, hangi sağlık ve güvenlik koşullarının oluşturulması gerektiği tanımlanır. Yöntem Bildirimleri çalışma alanına (şantiye, atölye…ve benzeri) özgü koşullar dikkate alınarak hazırlanmalıdır ki, bu da çalışma ortamına ilişkin konuların iyi irdelenmesini gerektirir. Bu gözle bakılarak yapılacak işin özel koşulları için alınacak önlemler belirlenir ve detaylandırılır. Müşteriler yani yatırımcı özel ya da kamu kuruluşları, iş yaptırdıkları müteahhitlerden sağlık, güvenlik dokümanları ile birlikte, o işe ilişkin yapacağı düzenleme bilgilerini istemelidir. Yöntem Bildirimi, işi bilen birisi tarafından düzenlenmeli ve yapılacak işe özel olarak düzenlenmeli, raftan alınıp kullanılan matbu bir belgeye indirgenmemelidir. Yöntem Bildiriminde çalışma yöntemini ilgilendiren öngörüler, talimatlarla ve üretim tekniği ile ilişkilendirilmelidir. Özel teknik ve teknoloji gerektiren bazı işlerde yöntem bildirimi yapılacak işin özelliği gereği zorunluluk haline gelebilir.
Bu tür bildirimin talep edilmesi, gelişmiş ülkelerde 1974 yılından bu yana yaygınlaşmış ve günlük hale gelmiştir. “Yöntem Bildirimi” kavramı yapı şantiyelerinde ve diğer sanayi alanlarında Çalışma Güvenlik Sistemi içinde yerini almıştır. Bundan başka Yöntem Bildirimi, yapı şantiyelerinde ayrı ayrı işin her bölümü için de kullanılmaktadır. Yöntem Bildirimleri, çalışma sağlık ve güvenliği sağlarken iş kazası ve riskini azaltıcı rol oynar. Bu anlamda kazı işleri, drenaj işleri, yıkım işleri, beton dökülmesi ve bakımı, demir donatı işleri, betonarme kalıp ve iskele işleri, çatı işleri, marangozluk işleri, boya işleri… gibi her üretim etkinliği için ve her birinin gerektirdiği önlem ve güvenli çalışma koşulların belirlenmesi şantiyelerde çalışmayı daha özendirici ve güvenli hale getirecektir.