Yine Çocuk Emeği Yine Sanat

 

  1. Çalışan Çocuk Karikatürleri Yarışması

Geçen yıl Karikatür Vakfı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ve çocuk emeğine ilişkin çok değerli karikatürlerin üretildiği yarışmamızın sonuçlarını web sayfamızdan izleyebilirsiniz. Bu yıl karikatür sanatçılarını yeniden çalışan çocuklar üzerine üretmeye çağırıyoruz. Bu kez, onlardan “çalışan kız çocukları” üzerine düşünmelerini ve karikatürleriyle adaletsizliğe, haksızlığa ve iki yüzlülüğe vurgu yapmalarını bekliyoruz. Son katılım tarihi : 16 Ekim 2010. Karikatürlerinizi ya posta ile “Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Vakfı – Selanik Cad. Ali Taha Apt. 52/4 Kızılay Ankara” ya da karikatur@fisek.org.tr adresine göndermelisiniz. Sonuçlar 20 Ekim 2010’da duyurulacak ve 3 Kasım 2010’da Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenmeye başlanacaktır.

Nusret Fişek’in 96. Doğum Günü ve 20. Ölüm Yıldönümü Anma Etkinlikleri Hazırlıkları

“Herkese sağlık” hareketinin simge adlarından ve sağlıkta adaletsizliğin, örgüts ü z l ü ğ ü n ve iki yüzlülüğün yokedilmesi için mücadele yürüten aydınlardan biri olan Prof.Dr.Nusret H.Fişek’i 20 yıl önce yitirdik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli kuruluşlar onu ölüm günü olan 3 Kasım’da çeşitli etkinliklerle anımsayacaklar.

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı, Nükleer Savaşa Karşı Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Sosyal Politika Araştırma ve Uygulama Merkezi, Sevda Cenap And Vakfı, Çankaya Belediyesi ve Türk Tabipleri Birliği, etkinliklerini Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde toplamayı düşünüyorlar. Etik (Sağlıkta, Eğitimde, Örgütlenmede, Siyasette) üzerine kısa kısa konuşmaların ve dinletilerin yer aldığı programı, Çalışan Çocuk Karikatür Yarışması’nda sergileme kazanan karikatürlerin sergisi ve Barış Dinletisi izleyecek. İlgilenenlerle 3 Kasım günü Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde buluşmak bizi sevindirecektir.

Yine bu kuruluşların düzenlediği ve gün boyu devam edecek olan “Etik Üzerine Düşünce Ortamı” da bir çok değerli konuşmacıyı konuk edecektir. Eğitimde, sağlıkta, çalışma yaşamında, siyasette etik konularının ele alınacağı konuşmalar, katılımcı bir ortamda gerçekleştirilecektir.

4.Çalışan Çocuklar Fotoğraf Yarışması Albümü Yayınlandı

Sekiz yıldır sürdürmekte olduğumuz çalışan çocuklar fotoğraf yarışmalarının artık sonuna geldik. Her yıl “umarız fotoğraf sanatçıları çalışan çocuk bulamazlar” dileğiyle başladığımız yarışmalarda, yine de birbirinden çarpıcı ve değerli fotoğraflarla karşılaştık. Seçici kurul, bunlar içerisinde ödül alacakları seçerken zorlandı. Hala Türkiye’de çocuk çalışıyor. Ama şu gözlemimizi paylaşmak istiyoruz: Bu yarışmaya katılımda düşme var. Anlıyoruz ki, fotoğraf sanatçıları çocuk işçileri bulmakta zorlanmaya başladı. Bu bile duyarlılık arttırıcı çalışmaların bir başarısı olarak görülebilir. Ama öte yandan, sosyal politika önlemleriyle bütünleştirilememiş olan bu “çocuk işçiliğine karşı duyarlılık artışı”, çocukların bir yandan öğrenimlerini sürdürürken bir yandan da gelir getirici işlerde çalışmalarına yol açmıştır. Bunu yalnızca çocukluk çağında değil, gençlik çağında üniversitelerde okumakta olan gençlerde de görüyoruz. Bunun okuyan çocuk ve gençlerin eğitim performanslarını ne ölçüde olumsuz etkilediğini görerek üzüntü duyuyoruz. Artık yeni mücadele araçları üretmek ve onları özendirmek zorundayız.

4.Çalışan Çocuklar Fotoğraf Yarışması Albümü’nün ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Öncelikle tam 8 yıldır seçici kurulda görev yaparak bu dev fotoğraf arşivinin oluşmasına katkıda bulunan seçici kurul üyelerinin emeklerini ve başarılarını vurgulamamız gerekir. Onun ardından bir “uzmanlık” alanı yaratan fotoğraf sanatçılarını bu kararlı mücadelelerinden ötürü kutlamak ve emeklerinin bizim için ne kadar önemli olduğunu vurgulamamız gerekir.

Fotoğraf sanatçılarımızdan bu sekiz yarışmada da çalışmaları sergilenen 5 kişi var.

Bu süreçte, albüm basımı için bize parasal katkılarda bulunan Uluslar arası Çalışma Örgütü Türkiye Temsilciliğine, Denizbank’a ve Çankaya Belediyesi’ni de anımsamamız bir vefa borcu.

4.Çalışan Çocuklar Fotoğraf Albümü’nün harcamalarının karşılanmasını bu kez küçük sanayiciler üstlendi. Bu Enstitü olarak bizim için çok önemli ve çok değerli bir ödül. 1982 yılından beri, birlikte daha sağlıklı bir iş çevresi ve işçilerin sağlığının korunması için birlikte mücadele ettiğimiz küçük sanayicilerin, çocuk işçilikle mücadelede de tavırlarını ve kararlılıklarını ortaya koymaları gerçekten tüm çalışmalarımıza verilmiş bir ödül sayılmalı.İvedik Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay’ın albüm için yazdığı yazı bir çok açıdan ders niteliğinde. Bu yazıyı yan sütunlarda bulacaksınız.

  1. Çalışan Çocuklar Fotoğraf Albümü İçin Hüseyin Kutsi Tuncay’ın Önsözü

Benim yaş kuşağımdaki meslek sahibi olan işletme sahiplerinin büyük çoğunluğu çalışan çocuk olarak çalışma hayatlarına başlamışlar. Ben ve arkadaşlarımın çocuk emeğinin kullanılmasının sona erdirilmesi çalışmalarına destek olma fırsatını bulmamız çok sevindirici. İş yerlerini Ostim’de geliştirmiş, büyütmüş ve yarında temellide Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) içerisinde daha da geliştirmeyi planlayan bizler dünün çalışan çocukları her şeyin farkındayız. Çocukların çalıştıkça eğitimden uzak kaldıklarını bununda ülkenin geleceğini etkilediğini biliyoruz. Onun için çocuk emeğinin kullanılmasını istemiyoruz. Ama çocukların eğitiminde üretim aşkının yaratıcı düşüncenin ve ülkesine sahip çıkma bilincinin de mutlaka verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Sosyal sorumluluklarımızın farkındayız. O kadar ki ben ve çoğu arkadaşım çalıştırdığımız işçilerin sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışması için 20 yılı aşkın bir süredir Fişek Enstitüsü ile işbirliği içindeyiz. Fişek enstitüsünün sağlık ve güvenlik alanındaki çalışmalarından hep yararlandık. Çocukların çalıştırılmaması için yürüttüğü duyarlılaştırma çalışmalarına ve “çalışan çocuklar fotoğraf albümü”’nün çıkartılmasına katkı verebilmiş olmaktan da mutluyuz Bu birliktelik beni yıllar öncesine ve yıllar öncesinin Ankara’sına götürdü.1956 yılında Ankara doğdum. Çalışma hayatım 1968 yılında başladı. Ailemin çalışmama ihtiyacı yoktu ; babam bir işçi sendikasının genel başkanıydı ama çalışmama hiç engel olmadı. Çocuk yaşta çalışarak kazanmanın ve giderlerimi karşılamanın yollarını aramaya başlamıştım. Gazi mahallesi Ümit sineması önünde ay çekirdeği, pazarda su, Gazi Üniversitesi bahçesinde mısır satarak çalışma hayatım başladı. Sanat Enstitüsünde okumaya başladığımda Büyük Sanayide Hız lastiklerinde, demir sanayide Chevrolet’ci Akgün ‘de çırak olarak çalıştım. Çocukluğumda tatillerimin büyük bölümü çalışarak geçti. Gençlik yıllarım Türkiye’nin öğrenci ve terör olaylarının yoğun olduğu kara yıllara rastladı ve gençliğimi yaşayamadan kendimi devlet kurumunda daha sonra da özel sektörde çalışıyor buldum, ne olduğunu anlamadan aile hayatım başladı,şuan iki çocuğum var ama hiç çalışan çocuk olmalarını istemedim. zaman zaman geriye dönüp baktığımda bir tarafım hep buruk. Neden çocukluğumun ve gençliğimin gereklerini yapamadım diye hayıflanırken diğer yandan da belki o günlerde sıkıntıları çektiğim için bugün 25 kişinin üretim yaptığı bir şirketin sahibi, Ankara Sanayi Odası meclis üyesi, 220 sanayicinin fabrika yapacağı Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nin ve Türkiye’deki 23 Büyük ölçekli Organize Sanayi Bölgesi’nin üye olduğu Organize Sanayi Bölgeleri Derneği ‘nin başkanlığını yapıyorum.

Kısaca özetlemeye çalıştığım 50 yıllık hayatım da çıkarttığım ana sonuçlarım var.

  1. Mesleğiniz ne olursa olsun işinizin hamallığını yapmaya razı olursanız korkmanıza gerek yok kazandığınız öz güvenle muhakkak başarılı olursunuz.
  2. Sevgili okurlar elimizdeki değerlere sahip olalım ve ülke politikamızın üretimden yana olmasını sağlamak için çaba sarf edelim.
  3. Hayatın her alanında, sağlıkta, sporda, bilimde, sanayide, tarımda, eğitimde, üretim.
  4. Üretmeyen, ürettiğini satamayan bir toplumun onurlu ve sürekli bir refah yaşamasının mümkün olmadığı önemli bir gerçektir. Başka bir gerçek de yaşam standartlarını artıramayan toplumların çocukları çocukluğunu , gençleri gençliklerini, yaşlıları da yaşlılıklarını yaşayamazlar.
  5. Sosyal sorumluluklarımızı unutmadan işimize ve ülkemize sahip çıkalım. Sağlıklı ve hoşça kalın.

(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , , ,

Arşivler