VİCDAN VE ADALET NÖBETİ – 1

 

                                           HES Cumhuriyeti’nde çocuk işçi cinayeti

GİRESUN– G i r e s u n ’u n Dereli ilçesi Kızıltaş köyünde Suta isimli HES inşaatında göçük meydana geldi. 4 işçi hayatını kaybetti. Bir işçi de ağır yaralandı. Ölen işçilerden birinin sigortasız çalıştırılan 16 yaşında bir çocuk olduğu ortaya çıktı.

Köylüler, göçük meydana gelen santral inşaatı ile ilgili olarak daha önce Ordu İdare Mahkemesinin “Yürütmeyi durdurma kararı” verdiği, buna rağmen inşaatın devam ettiğine dikkat çekti. Davanın halen devam ettiği ve şu an Danıştayda olduğu öğrenildi.

HALK İSYAN ETTİ

Göçük altında kalarak yaşamını kaybeden işçilerin Kerem Erdem (40), Eren Erdem (16), Kenan Özdemir (40) ve Mustafa Yiğit (22) olduğu, yaralı Zafer Kırlak’ın ise ağır yaralandığı ve hastanede tedavi altına alındığı belirtildi. Olay üzerine bölge halkı toplanarak HES’çi firmaya tepki gösterdi. HES nedeniyle arazilerinin zorla istimlak edildiğini, köy yolunun tahrip edildiğini söyleyen köylüler “Ölen gençlerimizi kim nasıl geri getirecek?” diye isyan etti.

‘HES KARŞITLARI VATAN HAİNİ’

Öte yandan HES’çi şirket Suta İnşaat ve Mühendislik Şirketinin, (SUTA) Ankara Sanayi Odasına kayıtlı olduğu öğrenildi. SUTA’nın üyesi olduğu İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı, “HES karşıtları vatan hainidir” sözleriyle tanınıyor. 30 Kasım 2011 tarihli Cumhuriyet gazetesine açıklama yapan İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, “Çevreci diye ortaya çıkan kuruluşlar, sivil toplum örgüteri ve kişiler, aslında yabancı ülkeler tarafından fonlanıyor. Bu kişilerin emeli, bizim enerji yatırımlarımızın yönünü değiştirerek enerji alanında dışa bağımlılığımızı artırmak. Kötü niyetli kişilerin haricindekilerse, cahilliklerinden, bilgisizliklerinden dolayı HES’lere karşı çıkıyorlar” demişti.

‘Ölümlerin sorumlusu hükümet’

GİRESUN’un Dereli ilçesi Kızıltaş Köyünde, Hidroelektrik Santrali( HES) inşaatının istinat duvarının çökmesi sonucu 4 işçinin yaşamını yitirmesine dair açıklama yapan Emek Partisi eski Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ölümlerden hükümeti ve bakanları sorumlu tuttu. HES inşaatında istinat duvarının çökmesi sonucu Mustafa Yiğit, Kenan Özdemir, Kerem Erdem ve Eren Erdem yaşamını yitirmiş, Zafer Kırlak ise yaralı olarak kurtulmuştu. Ölümleri ve ‘kaza’yı “Siyasi aymazlık işçilerin canını aldı” diye değerlendiren Tüzel, “Hükümet ‘bu kazada devletin kurumlarının sorumluluğu yoktur, özel şirket sorumludur’ diyemez, diyememeli artık” dedi. ‘HES ÖLÜMLERİ BİR CİNAYET’ Bu ölümlerin cinayet olduğunun altını çizen Tüzel, “Bu cinayetten, yurttaşların, ilgili köylerin, çevre ve yöre derneklerinin, meslek örgütlerinin, üniversitelerin itirazlarını dinlemeyen Çevre ve Şehircilik Bakanı sorumludur” dedi. Yenilenebilir enerji kaynakları yerine yerli ve yabancı şirketlere rant dağıtma aracı haline gelen HES’lerin kurulmasında ısrar eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almayan, denetlemeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı da sorumlu tutan Tüzel, bu cinayetin esas sorumlusunun da “bütün bu politikaların siyasi sorumlusu olan siyasi iktidar” olduğuna dikkat çekti. Ülkenin her yerinde mantar gibi dikilen HES baraj inşaatlarının onlarca işçinin canını aldığını, onlarcasının yaşamını kararttığını vurgulayan Tüzel, tüm itirazlara rağmen Hükümet’in HES’lerde ısrar etmesini de eleştirdi. Tüzel, bu bakımdan, hükümet yetkililerinin, gerçeklere gözünü kapatıp, “kader”, “bu işin doğasında var kaza” gibi sözlerle geçiştirmesine izin verilemeyeceğini dile getirdi. TÜZEL MECLİS’İ GÖREVE ÇAĞIRDI HES’lerin, doğal yaşam alanlarını yok ettiğini, suyun yönünü değiştirerek, toprağı, suyu kirletmekle kalmayıp, Giresun Dereli’de, Adana Kozanlı da olduğu gibi işçilerin de canlarını aldığını dile getiren Tüzel, “Adana’da hâlâ bazı işçilerin cenazeleri dahi bulunamadı. İşte sermayenin usta Hükümetinin işçilere, emekçilere, köylülere reva gördüğü budur. Ölümdür, zulümdür, açlıktır, sefalettir” dedi. “Artık yeter” diyen ve her gün işçilerin beşer, onar yaşamlarını kaybetmesine seyirci kalınamayacağını belirten Tüzel, Meclis’i göreve çağırdı. Tüzel, 1500’ün üzerindeki HES baraj inşaatlarının derhal durdurulmasını, işçi cinayetlerini önlemeyi esas alan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın çıkarılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL) ‘

Tags: ,

Arşivler