Birleşmiş Milletler, sorunlara toplumların dikkatini çekmek ve bu sorunların derinlemesine incelenebilmesi için, kampanyalar düzenler. “Çocuk”ları odak noktası olan ve çok etkili olan kampanyalardan biri de “Uluslararası Çocuk Yılı (UÇY)”dır. Bütün dünyadaki kutlamaları ile dikkati çeken UÇY , halklara ve örgütlere, çocuklara olan ilgilerini bir kez daha dile getirmek ve onların durumunu iyileştirmek için giriştikleri etkinlikleri hızlandırmak fırsatını veriyor. Hazırlıkları çok daha önceden başlayan bu kampanyalar dolayısıyla Birkaç yıla yayılıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kurt Waldheim şöyle diyor: “20 yıl önce BM Genel Konferansı, Çocuk Hakları Bildirgesi’ni kabul etmişti. Bu bildirge, uluslararası kamuoyunun, çocukların özel gereksinmelerinin yeterince karşılanmadığının anlaşılmasına yol açtı. Bugün de bu yetersizlik sürmektedir.”
UNICEF Direktörü Henry R.Labouisse şöyle diyor : “Eğer çocukların oluşturduğu kuşakların yazgısını olumlu yönde etkileyecek yeni eylem plan ve programları ortaya çıkarırsa, UÇY başarılı sayılmalıdır. Yalnızca çocukların acil gereksinmelerinin ve sorunlarının değil, ama mutluluğun ve refahın yaygınlaştırılması amacımıza da hizmet etmelidir. Bu başarılabilir bir hedeftir. Soru bizim bunun yapmak isteyip istememe üzerinedir.”
Ülkemizde de çok ilgi gören ve özellikle çalışan çocuklarla ilgili yayınların yoğunlaşmasına neden olan bir dönemdir, 1979 uluslararası çocuk yılı. Bunu kısa bir süre önce Vakfımızın desteğiyle yürütülen ve web sayfamızda izleyebileceğiniz “Basında Çocuk Emeği” araştırmasında da görebilirsiniz. Çocuk emeği ile ilgili haber ve yorumlara, yazılı basın da 1979 yılı boyunca öteki yıllara oranla daha çok yer vermişti.
UNICEF Direktörü Henry R. Labouisse soruyor: “Biz gerçekten çocuklar için daha bir dünya istiyor muyuz?” . 1979 yılında UÇY sekretaryası tarafından yayınlanan “IYC Report” (Kasım-Aralık 1978), dünyada 52 milyon çocuk işçi olduğunu yazıyor; bugünse bu rakam 350 milyon. Tüm gönüllüleri ve çocuk dostlarını hayal kırıklığına uğratan bu tablo karşısında tek bir tesellimiz var: “Bu çabalar olmasaydı, dünyada çok daha fazla çocuk işçi olacaktı ve kötü koşullar çok daha yaygın olacaktı.”
Yakın zamanda yitirdiğimiz Affan Muhlis Bahadıroğlu, 1979 yılında yapılan yayınları büyük bir özenle toplamış ve saklamış. Vakfımıza bırakılan arşivini, kısa bir süre sonra web sayfamızda gezebileceksiniz. O kadar zengin bir koleksiyon ile karşı karşıyayız ki, dünyada bu konuda verilen emekleri görme olanağımız var. Yine bugün çocuk emeğiyle savaşımda varılan noktayı anlayabilmek için, bu “can suyu”nu değerlendirebilme olanağımız var. Bunun için Sayın Affan Muhlis Bahadıroğlu’na ve kızı Zaika Güleç’e teşekkür borcumuz var.
Bu arşivi geliştirmek ve daha da zenginleştirmemiz gerek. Sizlerden, 1979 Uluslararası Çocuk Yılı ile ilgili elinizde bulunan belgeleri (en azından fotokopilerini) bize ulaştırmanızı ve web sayfasında yerini almasına olanak sağlamınızı bekliyoruz.
(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)