SERGİ ODASI VE HAYATIMIZ ZONGULDAK

Büyük Madenci Grevi’nde işçiler gazetecilere isteklerini şu sloganla iletti:  

                                                             “Çek Dünya Görsün! 

Zonguldak üzerine her yazılan her çekilen fotoğraf karesi ve her film sosyal politika kokar. Çünkü Zonguldak’ta her şey kömür kokar. İnsanı ve onların hayatı, hem kömürle, hem de birbirlerinin yazgısıyla bütünleşmiştir.  

Zonguldak maden işçilerinin 30 Kasım 1990’da başlattıkları büyük grev ve onu izleyen Zonguldak-Ankara yürüyüşü belleklerimizden silinmedi. Bir kentin haksızlığa duyduğu tepki bu. Bu yürüyüş öfke, neşe, yaratıcılı ve sağduyu içerisinde sürdü. Yürüyüşün beşinci günü Mengen’den geriye dönüşte ise hüzün ve umut içiçeydi. Gelecek eylemlerin umuduydu bu. Bu bir dersti. Ne yazık ki, bu dersi izleyen, “İşçi – Sanatçı El Ele” sloganlarıyla tanışan sanatçılarımızın ve görsel tarihçilerimizin sayısı sınırlıydı (Akyürek s.19). 

İbrahim Akyürek bu sanatçılardan biriydi ve duygularını “Hayatımız Zonguldak” kitabında yukarıdaki tümcelerle anlatıyor. Zonguldak’ta hayatların nasıl söndürüldüğüne ilişkin geniş gözlemleri var : 3 Mart 1992’de Kozlu’da gerçekleşen büyük grizu patlamasında 263 işçi ölmüş, ocaklarda çıkan yangın nedeniyle girilemeyen yerlerdeki 142 işçinin cesedi yer üstüne çıkarılamamıştı. Grizunun nedenleri tartışıladursun, sorumlular ortada gözükmesin, bilinen tek gerçek, iki aydır artık işçilerin gaz maskesi taşıması. Meğer Fransız malı “Fenzy” marka maskeler iki yıldır gümrükte beklemiş. “Fenzy” bir çeşit yapay akciğer. Hareketsiz durumda bir saat, kontrolsuz soluk almada, yani hareket durumunda yarım saat size yardımcı oluyor. Bir kez kullanılıp atılıyor. Şimdi madencilerin bellerinin bir yanında kullandıkları lambaların aküleri, öteki tarafında yeni araçları “Fenzy”leri var. 3 Mart 1992 tarihindeki grizu patlamasında gaz maskeleri gümrükteydi. Anlatıldığına göre, 100’ü aşkın işçi, bu maskeler bellerinde olsaydı kurtulacaktı. Hadi Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun gücü maskeleri gümrükten kurtarmaya yetmedi; neden Maden Mühendisleri Odası’nın, neden Ankara’ya yola çıkan yüzbin kişiyi örgütleyen sendikanın gücü seferber edilmedi? (Akyürek, s.23) 

Yeni tanıştığımız bir kitap (Hayatımız Zonguldak), bize Zonguldak’ta yeni bir pencere açtı (Sergi Odası).  

Sergi odası, bir sanat ortamı. İlki 1990 yılında düzenlenen Zonguldak Fotoğraf Günlerini, Zonguldak Fotoğraf Grubu başlatmıştı. Bugün Sergi Odası sürdürmekte. Zonguldak Fotoğraf Günleri, kentin en eski ve en uzun süreli kültür etkinliği olarak biliniyor. Fotoğraf günlerinde, film, fotoğraf, müzik sunumu, sergi, söyleşi ve geziden oluşan birçok etkinlik var. 

Zonguldak Fotoğraf Günleri, 1992 Kozlu grizu ölümlerini anımsatmak amacıyla, üç yıldır aynı tarihte başlatılmakta… Ocak bölgesine geziler düzenlenmekte. 

Bunun dışında, Zonguldak’ın okullarına, çevre ilçelerine çeşitli sanat etkinlikleri taşınmakta. Sözgelimi Gelik İlköğretim Okulu’nda, emekli öğretmen Mehmet Türkçelik’in “Filyos Fotoğrafları”, maden teknikeri, öykü yazarı ve fotoğrafçı Alaaddin Kara’nın “Madenci Fotoğrafları” öğrencilerle buluştu. Aynı zamanda yontu ve mask sanatçısı olan Mehmet Türkçelik’e SergiOdası tarafından verilen İbni Sina Ödülü de bu buluşmada verildi. 

Bu çabalar bir kentin ufkunu açıyor. Gençlerin seçeneklerini ve yaşam umudunu yeşertiyor. Teşekkürler. 

Doğumunun 100. yılında 2015 Aziz Nesin yılı olacak 

20 Aralık 2015’te doğumunun 100. yılı kutlanacak olan Aziz Nesin, kurucusu olduğu Nesin Vakfı tarafından yıl boyu düzenleyeceği etkinliklerle anılacak. 

Nesin Vakfı tarafından yapılan açıklamada, düzenlenecek etkinliklerin amacının ülkemizin yetiştirdiği en sıradışı kişiliklerden biri olan Aziz Nesin’i gençlere olduğu kadar yetişkinlere de doğru bir şekilde tanıtmak olduğu belirtiliyor.  

Vakıf, Aziz Nesin için “Yazar olduğu kadar düşüncelerini de eyleme dönüştüren zaptolunmaz bir aktivistti. Sadece Doğumunun 100. yılında 2015 Aziz Nesin yılı olacak Aydınlar Dilekçesi gibi siyasi eylemlerle yetinmemiştir, varıyla yoğuyla Nesin Vakfı’nı kurarak yoksul çocuklara da sahip çıkmıştır. Elinde 20 küsur oturakla uçaktan inmişliği vardır!” derken, Aziz Nesin’in kurduğu Nesin Vakfı’nın bugüne gelmesini sağlayan, destek veren herkese de teşekkür ediyor.  

Aziz Nesin için düzenlenecek etkinliklerin ilki yazarın ünlü romanından uyarlanmış “Zübük” müzikali olacak. 

Küçük Ellerin Büyük Sergisi  

Burak Altın, Alpay Kadakal, Baran Bozacıoğlu ve Arda Cem Koca küçük elleriyle yaptıklarını bu sergide buluşturdu.  

Açılış: 21 Şubat Cumartesi 14.30  

SergiOdası : Zonguldak 

Tags: , ,

Arşivler