Nusret Fişek Söyleyeceklerini “Yüksek Sesle” Söylerdi

 

Prof.Dr.Nusret H.Fişek 99. Doğum ve 23. Ölüm Yılında Anıldı

Prof.Dr.Nusret H.Fişek’i anmak demek, geçmişe öykünmek; günümüze dövünmek değildir. Onun yaşamından ve yaptıklarından dersler çıkaracağız. Geleceğimizi kuracağız.

Bunun için önce kendimizi yetiştirmemiz gerek. Öğrenirken, öğrendiklerimizi de çevremizdekilerle paylaşacağız. Çünkü bilgi, paylaşıldıkça zenginleşir. Nusret Fişek’in, özlü sözlere yaptığı katkılar ünlüdür. “…Yaparsam Öğrenirim” diye tamamlanan bir özlü söze şu katkıyı yapmıştı : “… Tartışırsam Olgunlaşırım”.

Öğrendiklerimizi yüksek sesle dile getireceğiz ve tartışacağız:

  • Biz çağdaş bir ortamda yaşamak istiyoruz.
  • Nasıl ulaşacağız bu hedefe ?
  • Biz insana yaraşır iş istiyoruz.
  • Nasıl ulaşacağız bu hedefe ?

Haydi tartışalım.

3 Kasım 2013 günü Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yaptığımız anma etkinliğinde, dört yürekli insanla tanıştık. Onların yüksek sesle söylediklerine tanıklık ettik ve onların konuşmalarına yine yüksek sesle eşlik ettik.

Düşünce Ortamı’nın Konusu : Yüksek Sesle Söyle

Kolaylaştırıcı : Prof.Dr.A.Gürhan Fişek

Konuşmacılar :

  • Prof.Dr.Erendiz Atasü (Yazar)
  • Ercan Bölükbaşı (Fikir Kulüpleri Federasyonu [FKF] Genel Sekreteri, ODTÜ öğrencisi)
  • Doç.Dr.Tuğrul Katoğlu (Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)
  • Bülent Tanık (Şehir planlamacı, eski TMMOB Başkanı, eski TMMOB Genel Sekreteri, Çankaya Belediye Başkanı)

Düşünce Ortamı konuşmaları, her yıl olduğu gibi, bu kez de kitap haline getirilerek, ilgilenen okurlarımıza iletilecek.

Anma Etkinliği’nin en renkli etkinliklerinden biri de ödül töreniydi. En güzel renkleriyle izleyenlere ‘Her Şey Çocuklar İçin” diye seslenen ressamlara “Çocuk Dostu Belgeleri” verildi. Katılımlarından ve Vakfa katkılarından ötürü onlara teşekkür borçluyuz. Dostlarımız belgelerini, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve Vakıf Başkanı Oya Fişek’in elinden aldılar.

Ardından Çocuğun İnsan Hakları Ödülü verildi. Anımsanacağı gibi, Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı tarafından, geçen yıl verilmeye başlanan bu ödül, iki kurum arasında paylaştırılmıştı. Çocuk emeği alanındaki yayınlarından ötürü Cumhuriyet Gazetesi’ne ve çocuk gelinlere yönelik uzun savaşımları nedeniyle Uçan Süpürge Derneği’ne ödül verilmişti. Bu yıl, sanayide çalışan çıraklara, barınma, beslenme ve eğitim olanakları sağlayan, “Akdeniz Sanayi Kültür Merkezi” çalışması nedeniyle, bu ödülün Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi kararlaştırılmıştır. Emeği geçenleri kutluyoruz. Ödülü, Antalya Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Prof.Dr.Mustafa Akaydın almıştır.

Ödülü Vakıf Genel Yönetmeni Prof.Dr. A.Gürhan Fişek’ten alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Mustafa Akaydın, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Nusret Fişek’i anma etkinliklerinde bulunmaktan ve burada bir ödül almaktan çok mutlu olduğunu dile getirmiştir. Kendisinin de Prof. Dr.Nusret H.Fişek’in öğrencilerinden olduğunu ve 1983 yılından önce Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren her bir öğrencinin “en çok sevdiği öğretmenin Nusret Fişek olduğunu” söylemiştir. “Ama yalnızca iyi bir öğretmen değil, kendinden önce gelen Dr. Refik Saydam ile birlikte Türkiye’deki tıp alanının iki büyük isminden biridir. Tıpta, beden sağlığının yanısıra, sosyal sağlığın da ne denli önemli olduğunu Türkiye’ye kazandırmıştır. Onun öğrencisi olmanın ötesinde, benim kendisiyle ve eşi Perihan hanımla çok özel anılarım vardır.”

Başkan Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak çıraklar için yürüttükleri gençlik merkezi çalışmasının bir çok insanın ortak emeği olduğunu ve Prof.Nusret H.Fişek’in izinden giden bir Vakıf tarafından ödüllendirilmiş olmalarının kendileri için çok anlamlı olduğunu açıklamıştır.

Başkan Akaydın, “Çocuğun İnsan Hakları Ödülü’nü kazanmamız, ne kadar önemli bir soruna el atarak, çözüme kavuşturduğumuzu gösterdi. Çok övündüğüm ve gurur duyduğum bu merkez sanayide çalışan çıraklara bir yuva oldu.

Eskiden dükkanlarında kalmak zorunda olan bir çok gencimizin artık sıcak bir yatağı var. Barınma sorunlarının yanında gençlerin eğitimlerine de katkı sunuyoruz. Projemiz herkesin takdirini kazanıyor. Bu ödülü layık gören herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Akdeniz Sanayi Bölgesinde çıraklara sunulan bu hizmeti, Taner Akpınar, “Madalyonun İki Yüzü” başlıklı yazısında inceliyor. Çalışma Ortamı Dergisi’nin sonraki sayfalarında bu incelemeyi bulacaksınız.

Çıraklara yönelik bu çalışmayı daha önce, Çalışma Ortamı Dergimizin, Kasım-Aralık 2012 arihli 125. Sayısında da “En İyi Uygulama Örneği: Çıraklar ve Yerel Yönetimler” başlığı altında incelemiştik. Uygulamanın, aradan bir yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına karşın, aynı coşkuyla sürdürülüyor olması kutlanmaya değerdir.

Sıra 22 yıldır verilen Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü’ndeydi… Bu yıl seçici kurul, Prof.Dr.Ayşe Yüksel’in (100.Yıl Üniversitesi (Van) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı) çalışmalarını ödüle değer buldu. Ödül gerekçesi şöyle açıklandı: Lepra konusunda uzun yıllara dayanan ve hastaların erken tanısı, tedavisi, üretken bir yaşama uyum sağlamaları boyutlarını içeren bir yaklaşımla sürdürdüğü çalışmaları nedeniyle ödüle değer görülmüştür. Kendisini kutluyor; başarılarının sürmesini diliyoruz. Prof.Dr.Ayşe Yüksel’e ödülünü, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof.Dr.Özdemir Aktan verdi. Yaptığı ödül konuşmasında, Prof.Yüksel, Nusret Fişek’in adını taşıyan halk sağlığı hizmet ödülünü almaktan mutluluk ve coşku duyduğunu söylemiştir. Nusret Fişek’in öğrencisi olamadığını; onu yaşarken göremediğini; ama değerli hocası Prof.Dr.Türkan Saylan ile hemen her gün andıklarını; ilkelerini yaşama geçirdiklerini anlatmıştır. Bu ödülün kendisine bu yoldaki çalışmalarında daha büyük bir sorumluluk yüklediğini; var gücüyle çalışmayı sürdüreceğini bildirmiştir.

Prof.Dr. Ayşe Yüksel 12 Kasım 2013 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’ne yazdığı “Nusret Fişek Unutulmayacak” başlıklı yazısında şöyle diyor:

“1990 yılında aramızdan ayrılan Prof.Dr. Nusret Fişek Hocamız hiç unutulmadı, unutulmayacak. Onun öğrettikleri, yaptıkları, bizlere bıraktıkları hala çok güncel, çok geçerli ve yeterli. Biz halk sağlıkçılar her bilimsel toplantıda onu anar, hocamız olsaydı böyle derdi, böyle yapardı diye konuşuruz. On iki yıldır görev yaptığım Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, halk sağlığı derslerinde öğrencilerime, asistanlarıma, Nusret Hoca’yı yaptıklarını, her seferinde yeniden yeniden heyecan duyarak anlatıyorum. Taa o yıllarda, bu kadar uzağı gören, günümüzde bile bazı iyileştirmelerle çok işe yarayacak olan “Sağlık Hizmetlerinin Sosyalizasyonu” Yasası’ndan vazgeçtiğimiz için ülkem adına üzülüyorum.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) onun kaybından bu yana, her yıl ayrılış gününde onu bilimsel, kültürel ve sanatsal etkinliklerle anıyor ve “Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü” veriyor. Biz halk sağlıkçıların Nobel’i olan bu ödül çok etkin bir jüri tarafından değerlendirilerek sahibini buluyor.

“Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü2013” benim oldu, beni bu ödüle aday gösteren, değerlendirip uygun gören, bu süreçte emek veren herkese yürekten teşekkürü borç bilirim.”

Bu başarı öykülerini bir başka başarı öyküsü izledi : Günay Tuzkaya. Her yıl anma etkinliklerinin vazgeçilmezi olan ve Sevda Cenap And Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen bölümde, Günay Tuzkaya piyano resitali, notaların zenginliği ile kulaklarımıza ulaştı. Sevda Cenap And Vakfı’na ve değerli sanatçımız Günay Tuzkaya’ya teşekkür ederiz

Programında şu bestecilerin yapıtlarına yer verdi :

E.SATE, C.F.E.BACH, F.CHOPIN, V.MUSTAFAZADE, R.CLAYDERMAN, Y.TIERSEN ve VAN GELIS.

Tüm katkıda bulunanlara ve katılanlara teşekkür ederiz.

Prof.Dr. Nusret H.Fişek’in 100. Doğum gününde buluşmak dileğiyle…

(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , , ,

Arşivler