Kamyonüstü (Mobil) Beton Pompası Operatörü

 

Durum: İnşaat sahasına beton transmikser kamyonu ile getirilen betonu, istenilen yere kamyonüstü (mobil) beton pompası ile basan operatör, işin sonunda; beton pompası ve aksesuarını beton kalıntılarından temizlemek için yüksek basınçlı su ile yıkamaktadır.

Beton pompası operatörü ve sahadaki olası diğer işçilerin bu çalışmalar sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz ?

Neler Olabilir ?

  1. Su hortumu ile temizlik yapılırken, yüksek bir basınçla yüzeylere çarpan su; buralarda artık ve bulaşık olarak kalan kum, kırma kum, çakıl, kırmataş (agregalar) gibi malzemeleri değişik yönlere fırlatır. Bu malzeme ve basınçlı kirli su operatörün ve o civarda bulunanların gözüne veya yüzüne çarparak yaralanmalarına neden olabilir.
  2. Operatör su hortumunun ucunu değişik yönlere çevirirken, o sırada araç yakınından geçen birinin yaralanmasına neden olabilir.
  3. Hortumun operatörün elinden düşmesi sonucu; basınçlı hortum (kırbaç gibi) ve su operatörü ve etrafta bulnan diğer çalışanların ciddi yaralanmasına neden olabilir.
  4. Basınçlı su hortumu ile araç platform basamaklarına çıkıp inerken, operatörün ayağının kayarak düşmesine, buna bağlı olarak ayak, bilek vb. kırılması ya da burkulmasına neden olabilir.
  5. Operatör sistem kelepçelerini çekiç ile çözerken ya da kapatırken kullandığı çekiç parmak, el ve ayak yaralanmalarına neden olabilir.

Ne yapılmalı ?

Operatörün: Beton Pompa Operatörü (Seviye 3) ulusal meslek standardı’na  (Resmi Gazete Tarih ve Sayı : 11.11.2015 – 29529) göre mesleki yeterlilik belgesi olmalı

Temizlik işlemini beton santralı ya da şantiye yetkilisinin gösterdiği yerde yapmalı.

Çalışacağı alandaki risk faktörleri hakkında bilgi almalı.

Basınçlı su vanası yavaş yavaş açılarak hortuma verilmeli, hortumun ucunda da su basıncını ayarlayan bir vana olmalı ve operatör bu vana ile hortum ve suya kumanda etmeli.

Basınçlı su vanasının basışında suyu yavaşça açan ve kapatan ayrı bir işçi olmalı, temizlik yapan operatörü gözlemeli, olumsuz bir durumda suyu kapatmalı.

İş sağlığı ve güvenliği açısından gereken KKD’leri (güvenlik gözlüğü, baret, ya da yüz siperlikli baret, iş güvenliği ayakkabısı ve eldiveni) kullanmalı.

Acele etme, çok hızlı davranma, atlama gibi kazaya sebebiyet verecek güvensiz davranışlardan kaçınmalı.

Çalıştığı sahada, basınçlı suyun erişebileceği alanda bulunan diğer kişilere dikkat etmeli. Çalışırken sahaya birinin girdiğini gördüğüne işi durdurmalı.

Çalışma alanını kontrol ederek çalışmayı engelleyebilecek ve tehlikelere neden olabilecek durumları tespit etmeli ve gerekli önlemleri almalı ya da aldırmalı.

Elektrikli aksamlarını (gösterge ve aletleri) su ile temas ettirmeden makineyi temizlemeli.

Çalışma sırasında saptadığı arızaya müdahale bilgisi ve yetkisi varsa müdahale etmeli, yoksa yetkili kişiye bilgi vermeli.

İşe giriş ve periyodik sağlık muayene raporu olmalı.

Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve ilk yardım eğitimi olmalı.

SRC, ehliyet, ruhsat, psikoteknik, operatör sertifikası ve yol izin belgesi olmalı.

 (Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , , , ,

Arşivler