İş Hukuku- SARPER SÜZEK

İş hukuku, başkasına bağımlı olarak veya başkasının organizasyonuna girmek suretiyle yapılan iş nedeniyle ortaya çıkan hukuki ilişkileri düzenler. Ancak iş hukuku, kural olarak, tüm bağımlı çalışanların değil, bunlardan iş (hizmet) akdine (sözleşmesine) dayanarak çalışan işçilerle onları çalıştıran işverenlerin ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bazı yönleriyle, kamu çalışanları da, iş hukukunun şemsiyesi altına girerler. (S. Süzek, 2014).
İş hukuku, çalışma yaşamının “olmazsa olmaz” bir konusudur. İş ile ilgili hangi konuya el atsanız, mutlaka iş hukuku ile bir köprü kurmak zorundasınız. Onun için de çalışma yaşamının birbirinden ilginç ve derin konularını öğrenmek isteyen bir kişinin ilk öğrenmesi gereken alan, “iş hukuku”dur. Ama bu bizde yanlışlıkla, hukuk dışındaki alanların gereksiz olduğu izlenimini de yaratmamalıdır.
İş hukukunu öğrenmeye girişenlerin ilk karşılaştıkları şaşırtıcı olgu şudur: Hukuk dalları arasında, kişiler arasında eşitsizliği savunan tek hukuk dalı iş hukukudur. İş hukukunu öğrenmeye başlayanların unutmaması gereken bir konu daha vardır: Yasa metinleri kadar Yargıtay Kararları da, vazgeçilmez bir birikim oluşturur; öğrenilmelidir.
İş hukuku dinamik bir alandır. Yaşamın getirdikleri ve götürdükleri, her dem, insan ilişkilerini düzenleyen kuralların gözden geçirilmesini zorunlu kılar. Onun için de, yasa, tüzük, yönetmelikler sıklıkla değiştirilebilirler. Ayrıca çalışma yaşamını yakından etkileyen güçler dengesi de zaman zaman yasal düzeye yansıyarak değişikliklere yol açar. Bu dinamik yapı, iş hukukunu öğreten kitapların da, sık sık yenilenmesini zorunlu kılar. Elimizdeki kitap, 10.baskısını yapmış. İlk baskısı 1992 yılında yapıldığına göre 22 yılda 10 kez gözden geçirilmiş ve yenilenmiş demektir.
Bu yüzden bunca emek harcayıp, kitaplarını güncel tutan Prof. Dr. Sarper Süzek’i candan kutluyoruz. Yazar çalışkanlığı, titizliği ve öğrenci yetiştirmedeki ustalığı ile her zaman el üstünde tutulmuş ve kendisine değerbilirlik gösterilmiştir.
Prof. Dr. Sarper Süzek, Galatasaray Lisesini ve ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiştir. 46 yıldır İş hukuku ile uğraşmaktadır. Bu sürenin kırk yılını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde (1968-2008), emekliliğini izleyen son 6 yılını ise Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tam zamanlı olarak geçirmiştir.
10.Baskısı yapılan İş Hukuku kitabı, iki kitap, altı bölüm ve 1.026 sayfadan oluşmaktadır. İskeleti aşağıdaki gibidir:
1. Kitap: Genel Esaslar
1.Bölüm: İş Hukukuna Giriş
2.Bölüm: Temel Kavramlar
2. Kitap: Bireysel İş Hukuku
1. Bölüm: İş Akdi
2. Bölüm: İş Akdinden Doğan Borçlar
3. Bölüm: İş Akdinin Sona Ermesi
4. Bölüm: İşin Düzenlenmesi.
İşin düzenlenmesi bölümünün içinde yer alan “iş sağlığı ve güvenliği” alt bölümü 72 sayfadan oluşmakta; yeni yeni bu alana giren iş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri için temel bir kaynak niteliği taşımaktadır. Kanımızca, teknik kökenli bu görevlilerin, İş hukukunu Prof. Dr. Sarper Süzek’ten öğrenmeleri çok yararlı olacaktır. Çalışma yaşamını denetlemekle görevli Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin görevlerini daha etkin yerine getirmeleri için de bu kitap önemli bir kılavuz olacaktır.
(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , , ,

Arşivler