İKİ DAKİKA DÜŞÜN Tehlikeyi Tanıyalım Yüksekte Çalışma

 

Durum: İşçiler çok katlı binanın dış cephesinde ısı izolasyonu için sıva ve boya yapmaktadırlar.

İşçilerin bu çalışmalar sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz?

 

Neler Olabilir?

  1. İşçiler çalışma platformunu ve iskeleyi kurarken ya da sökerken düşebilir.
  2. Çalışma platformunu kurarken ve sökerken kalasları çıkarırken ya da indirirken düşebilirler ya da kalasları aşağıda olanların üzerine düşürebilirler.
  3. İzolasyon malzemesinin duvara sabitlenmesinde el matkabı vb. elektrikli el aletleri ile çalışırken aşağıya düşebilirler, elektrik çarpabilir, göz ve el yaralanmaları vb. olabilir.
  4. Sıva ve boya yaparken ölümcül bir kaza ile karşılaşılabilecek şekilde yüksekten düşebilirler.

 

Ne yapılmalı?

  1. “Yüksekte çalışma izin sistemi” olmalı ve uygulanmalı.
  2. Yüksekte çalışma yapacak ve yaptıracak olan çalışanlar; “Yüksekte Çalışma’da İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları, Tehlikeleri, Riskleri ve Önlemleri” konuları ile, buralarda çalışırken kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımlar’ın uygun kullanımı konusunda yetkili kişi ve kuruluşlardan uygulamalı eğitim almış olmalıdır.
  3. Çalışma yerlerinde çalışanların güvenliği öncelikle (yönetmelik ve standartlara uygun olarak yapılmış), güvenli korkuluklar [Korkuluklarda; a) Platformdan en az bir metre yükseklikte ve herhangi bir yönden gelebilecek en az 125 kilogramlık yüke dayanıklı ana korkuluk, b) Platforma bitişik, en az 15 santimetre yüksekliğinde topuk levhası, c) Topuk levhası ile ana korkuluk arasında açıklıklar 47 santimetreden azla olmayacak şekilde konulan ara korkuluk, bulunması sağlanmalıdır.], düşmeyi önleyici platformlar, çalışma iskeleleri, katlar arası iniş-çıkış merdivenleri gibi toplu koruma tedbirleri sağlanmalıdır. İskelelerin kurulması, sökülmesi veya üzerinde önemli değişiklik yapılması, görevli inşaat mühendisi, inşaat teknikeri veya yüksek teknikerinin gözetimi altında yapacakları işle ilgili yeterli eğitim almış çalışanlar tarafından yapılmalıdır…
  4. Çalışanlara bu sistemlerle beraber yapılan işe ve standartlara uygun, tam vücut kemeri (paraşüt tipi emniyet kemeri), bağlantı halatları, kancalar, karabinalar, makaralar, halkalar, sapanlar ve benzeri bağlantı tertibatları ve benzeri donanımlar verilerek kullanımı sağlanmalıdır. Ayrıca çenelikli baret, güvenlik gözlüğü, iş güvenliği ayakkabısı ve iş elbisesi de verilmeli ve kullandırılmalıdır.
  5. Çalışanların yaptıkları işle ilgili sağlık raporları olmalıdır.
  6. Çalışmayı yapan firmalar iş sağlığı ve güvenliği açısından İş müfettişlerince –kesinlikle – denetlenmelidir

*  Kim. Müh., İş Sağlığı + İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı

Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985)

İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı)

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi

(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , , , ,

Arşivler