Durum: İşçiler sızıntı yapan tankının içindeki sülfürik asidi diğer bir (IBC) tanka seviye farkından yararlanarak aktarmaktadır.
İşçilerin bu çalışmalar sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz?
Neler Olabilir ?
- Asit depolama tankının vana veya hortum bağlantı yerinden asit püskürmesi olabilir. Asit çalışanların yüzüne, gözüne gelebilir, cildine bulaşabilir.
- IBC (Intermediate Bulk Container) tankın içine daldırılan hortum tankın içinden çıkarak asit çalışma zeiminine dökülebilir, çalışanların komple üzerine sıçrayabilir.
- Hortumun depolama tankına bağlarken, hortum ucunu IBC tankının içine daldırırken çalışanların eline- cildine asit bulaşabilir.
- Dökülen, saçılan asit çözeltisi –zenindeki su ile reaksiyona girerek- zararlı ve tahriş edici buharlar açığa çıkartır. Asit buharlarının solunması durumunda solunum yollarında ciddi tahrişlere neden olabilir.
- Çalışanların gözüne kaçabilecek (olası bir ) asit gözde, yüzde (geri dönüşümü olmayan /kimyasal yanık izi bırakabilecek), eller ve cilt üzerinde çok ciddi hasarlara / tahribatlara neden olabilir.
- Dökülen kimyasal madde kanalizasyon sistemine karışabilir. Sülfürik asit tahta, bez gibi organik maddeye temas etmesi durumunda yangına neden olabilir.
Ne yapmalı?
- Yapılan iş çok tehlikeli işler kapsamındandır. Deneyimli ve yetkin iş güvenliği uzmanının ve işyeri hekiminin katılımı ile yapılan işin risk değerlendirmesi yapılmalıdır.
- Kimyasal madde (asit, kostik vb.) depolama tankları tehlike uyarı işaretleri ile işaretlenmelidir.
- Kimyasal madde depolama tank ve kaplarının altında güvenlik havuzu olmalıdır.
- Sülfürik asit gibi tüm kimyasal maddelerin üretici veya tedarikçisinden (Türkçe) malzeme güvenlik bilgi formu (MGBF) istenmeli, bu formla belirtilen bilgiler çalışanlara aktarılmalı, ve MGBF çalışanlarca kolay ulaşılacak yerlere konmalıdır…
- Döküntü, sızıntı ve saçıntı için bu kimyasalların MGBF’nda belirtilen –uygun absorban /emici – malzeme ise temizlenmeli ve bertaraf edilmelidir.
- Çalışanların kolay göreceği, kolay ulaşacağı yer(ler)de, acil duş ve göz yüz duşu olmalı. Bu acil sistemin ne zaman ve nasıl kullanılacağı çalışanlara öğretilmelidir.
- Kimyasallar için güvenlik gözlüğü ve/veya yüz siperliği, kimyasalllar için koruyucu eldiven (sülfürik asit için lastik , neopran veya PVC eldiven), lastik bot, kimyasallara dayanıklı iş tulumu (elbisesi) kullanmadan asitleri bir kaptan (tanktan) diğer kaba (tanka) aktarma işlemleri kesinlikle yapılmamalıdır.
- Döküntü ve saçıntıların temizlenmesinde asit gazlarına karşı filtreli (B türü veya ABEK türü filtreli) yarım yüz ya da tam yüz maskesi kullanılmalıdır.
- Çalışanlar “Kimyasal, Fiziksel ve Ergonomik Risk Etmenleri”, “Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı”, ve “Etiketler ve İşaretler“ konularında iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almış olmalıdır.
* Kim. Müh., İş Sağlığı + İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı
Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985)
İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı)
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi