Durum: İki çalışan silindirik tank imalatını tamamlamak için, el merdiveni ile 3-4 m çapındaki silindirik tank(lar)ın üzerine çıkmakta ve burada elektrik kaynağı ve tank izolasyonunu yapmaktadırlar .
Çalışanların bu çalışma(lar) sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz ?
Neler Olabilir ?
- İşçiler tank üzerine çıkarken veya inerken, merdivenin kayması sonucu düşüp yaralanabilirler.
- Tank üzerinde ayakta duran işçi dengesini kaybedip düşebilir. Düşme sonucu kırık veya ölümle bile sonuçlanacak ciddi yaralanma(lar) oluşabilir.
- Kaynak yapanın yakınında bulunan işçinin gözleri kaynak ışınlarından etkilenebilir.
- Tank üzerindeki çalışanların yanınında bulunan bir el aletinin düşmesi sonucu tankın yanında duran ya da yanından geçen işçiler yaralanabilir.
- Kaynak yapan ve yakınında duran çalışan kaynak gaz ve dumanlarını soluyabilir. Bunun sonucu solunum yolları ve akciğer rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler.
Ne yapılmalı ?
- El merdivenlerini her iki kolu –daima- çıkılacak yeri (merdiven kollarının üst dayanağı) 90-100 cm aşmalı, kaymaz tabanlı olmalıdır.
- Merdiven ¼ kuralına uygun şekilde dayanmalı – dır. Merdiven kullanıma uygun – sağlam- kontrol edil miş olmalıdır.
- 122 cm’den daha fazla serbest düşmenin ola – bileceği yerlerde standartlara uygun ankaraj noktala – rına bağlanmış (paraşüt tipi) emniyet kemeri kullanıl malıdır.
- Öncelikle toplu koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu bağlamda anılan çalışma için (uygun iskele kurma – konusunda eğitilmiş kişilerce kurulan) tanık kenarları na standartlara uygun iskele(ler) kurulmalıdır ya da uygun çalışma platformu olan vinçler (vinç sepetleri) kullanılmalıdır.
- Kaynak ve kesme işlemi yapılan yerde cebri havalandırma sistemi uygulanmalı ya da kaynak gaz ve dumanlarına etkili olabilecek maskeler , kaynakçı ve – yakınında bulunan yardımcı çalışan tarafından kulla nılmalıdır.
- Kaynakçı ve yardımcısı kaynak ışınlarına uygun koruyucu gözlük kullanmalıdır.
- Tankın çok yakınından başka işçilerin geçme mesi için, tankın etrafındaki riskli bölge belirlenmeli ve işaretlenmelidir.
- Çalışanlara; “yüksekte çalışma” ve “kaynak işle rinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmelidir.
- Tanka yakın duran oksi-yakıt kaynak/kesme sisteminin oksijen tüpünün(de) valf/vana koruyucusu olmalıdır
* Kim. Müh., İş Sağlığı+İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985) İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı) Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi
(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)