İKİ DAKİKA DÜŞÜN Tehlikeyi Tanıyalım Silindirik Tank İmalatında, Tank Üzerinde Kaynak ve İzolasyon Yapmak

 

Durum: İki çalışan silindirik tank imalatını tamamlamak için, el merdiveni ile 3-4 m çapındaki silindirik tank(lar)ın üzerine çıkmakta ve burada elektrik kaynağı ve tank izolasyonunu yapmaktadırlar .

Çalışanların bu çalışma(lar) sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz ?

Neler Olabilir ?

  1. İşçiler tank üzerine çıkarken veya inerken, merdivenin kayması sonucu düşüp yaralanabilirler.
  2. Tank üzerinde ayakta duran işçi dengesini kaybedip düşebilir. Düşme sonucu kırık veya ölümle bile sonuçlanacak ciddi yaralanma(lar) oluşabilir.
  3. Kaynak yapanın yakınında bulunan işçinin gözleri kaynak ışınlarından etkilenebilir.
  4. Tank üzerindeki çalışanların yanınında bulunan bir el aletinin düşmesi sonucu tankın yanında duran ya da yanından geçen işçiler yaralanabilir.
  5. Kaynak yapan ve yakınında duran çalışan kaynak gaz ve dumanlarını soluyabilir. Bunun sonucu solunum yolları ve akciğer rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler.

Ne yapılmalı ?

  1. El merdivenlerini her iki kolu –daima- çıkılacak yeri (merdiven kollarının üst dayanağı) 90-100 cm aşmalı, kaymaz tabanlı olmalıdır.
  2. Merdiven ¼ kuralına uygun şekilde dayanmalı – dır. Merdiven kullanıma uygun – sağlam- kontrol edil miş olmalıdır.
  3. 122 cm’den daha fazla serbest düşmenin ola – bileceği yerlerde standartlara uygun ankaraj noktala – rına bağlanmış (paraşüt tipi) emniyet kemeri kullanıl malıdır.
  4. Öncelikle toplu koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu bağlamda anılan çalışma için (uygun iskele kurma – konusunda eğitilmiş kişilerce kurulan) tanık kenarları na standartlara uygun iskele(ler) kurulmalıdır ya da uygun çalışma platformu olan vinçler (vinç sepetleri) kullanılmalıdır.
  5. Kaynak ve kesme işlemi yapılan yerde cebri havalandırma sistemi uygulanmalı ya da kaynak gaz ve dumanlarına etkili olabilecek maskeler , kaynakçı ve – yakınında bulunan yardımcı çalışan tarafından kulla nılmalıdır.
  6. Kaynakçı ve yardımcısı kaynak ışınlarına uygun koruyucu gözlük kullanmalıdır.
  7. Tankın çok yakınından başka işçilerin geçme mesi için, tankın etrafındaki riskli bölge belirlenmeli ve işaretlenmelidir.
  8. Çalışanlara; “yüksekte çalışma” ve “kaynak işle rinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmelidir.
  9. Tanka yakın duran oksi-yakıt kaynak/kesme sisteminin oksijen tüpünün(de) valf/vana koruyucusu olmalıdır

* Kim. Müh., İş Sağlığı+İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985) İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı) Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi

(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , , ,

Arşivler