İKİ DAKİKA DÜŞÜN Tehlikeyi Tanıyalım Sanayi Tipi İçi Dolu Azot ve Oksijen Tüplerin Taşınması ve Kaldırılması

 

Durum: Bir işçi yaklaşık 80 kg ağırlığında azot ve oksijen tüplerini devrilmemesi için “basınçlı tüp depolama kabini”ne tüpleri tek başına kucaklayarak koymaktadır

İşçilerin bu çalışma sırasında karşılaşabileceği tehlikeyi tanımlayabilir misiniz?

Neler Olabilir?

  1. Ağırlık kaldırmadan dolayı bel incinmesi olabilir.
  2. Elini tüp ile depolama kabinin profil demiri arasına sıkıştırarak yaralanmasına neden olabilir.
  3. Tüpü ayağının üzerine düşürerek ayağının veya bacağının yaralanmasına neden olabilir.
  4. Oksijen tüpünün koruyucu başlığının olmaması nedeni ile, olası bir düşme sonucu vanasının kırılmasına, dolaysı ile basınçlı tüpün fırlamasına ve bu durumda kendinde ve civarında ciddi bir iş kazasına neden olabilir.

Ne yapılmalı ?

  1. Herhangi bir mekanik kaldırma aracını kullanmadan, bir işçi 50 kg’dan daha ağır bir nesneyi kaldır mamalı, taşımamalıdır.
  2. 50 kg.’dan ağır tüpler için mutlaka mekanik kaldırma aracı kullanılmalı ya da yardımlaşılmalıdır (Ör: İki işçi birden kaldırmalı).
  3. İşçilere “ağırlık kaldırma ve bel sağlığı” konusunda eğitim verilmeli ve bu eğitimin etkinliği değerlendirilmelidir.
  4. Basınçlı gaz tüplerinin vanaları / – valfleri’nin (depo lama ve taşıma – sırasında) koruyucu kapakları – mutlaka takılı olmalıdır.
  5. İşçi el ölçülerine uygun iş güvenli – ği eldiveni, iş güvenliği ayakkabısı ve darbelere karşı güvenlik gözlüğü kullanmalıdır.
  6. Boş ve dolu tüpler ayrı ayrı, devrilmeyecek şekilde bağlanmış / zincirlenmiş, darbe, ısı ve güneş ışınlarından korunacak şekilde depolanmalıdır. (Not: Oksijen tüpleri açıkta depolanacak ise; asetilen, bütan, LPG gibi yanıcı tüplerden yaklaşık 6 m uzak mesafede depolanmalıdır.)

İKİ DAKİKA DÜŞÜN Bir Ekleme

Çalışma Ortamı’nın M a y ı s – H a z i r a n – 2010 sayısında yayınlanan İki Dakika Düşün’de; “ Vinç yardımıyla işçilerin derin bir yere indirilmesi”nde? Neler Olabilir “ sorusunun yanına: – “Vinç’in aşağı ya düşebilir, vinç – operatörü ve çalışma sepetindeki – işçi(ler) ağır yaralanabilir” de ilave edilmelidir. Çünkü  geçen süre içerisinde, aklımıza gelmeyen bu olay gerçekleşmiştir.

* Kim. Müh., İş Sağlığı+İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985) İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı) Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi

(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , , , , , ,

Arşivler