Durum: Daha kolay ve verimli çalışmak için, presin çift el kumanda düğmeleri , ilave bir sistem ile kolay ulaşılabilecek yere(de) çıkartılmıştır.
İşçilerin bu çalışma sırasında karşılaşabileceği tehlikeyi tanımlayabilir misiniz ?
Neler Olabilir ?
- (Not:Makinenin orjinal (ilk) yapısında çalıştırma düğmelerinin / butonlarının kazara çalıştırılmaya karşı üzeri kapatılarak güvenli duruma getirilmiştir. İlave sisitemde ise düğmelerin üzeri açıktır .) Açık kalıp ile çalışılan bu durumda işçinin eli presin altında iken (kazara – düğmelerin / butonların üzerine birşey düşmesi veya basılması durumunda) pres çalıştırlabilir ve işçinin parmakları ezilebilir.
- İşçi daha verimli çalışmak için butonlardan birini (ör. Bant yapıştırarak) daima basılı duruma getirebilir!. Bu durumda işçinin eli presin altına malzemeyi koyarken veya alırken, diğer açıktaki düğmeye kazara basılması veya düğmenin üzerine birşey düşmesi durumunda , pres çalışarak işçinin parmaklarını ezebilir.
- Pres çalışırken oluşan gürültü işitme kaybına neden olabilir.
- Presin şekillendirdiği parça fırlayarak işçinin gözünün zarar görmesine neden olabilir.
Ne yapılmalı ?
- Bir makine ve sistem üzerinde değişiklik yapmadan önce, çok boyutlu düşünülmeli, (ulaşılabildiği takdirde) imalatçısının izini, görüş ve önerileri alınmalıdır.
- Değişik’lik yapılırken “önce güvenlik” prensibi yerine, “önce verimlilik” prensibi geçmemelidir.
- Uzman kişiler tarafından, düşünülen değişikliğin risk değerlendirmesi yapılmalı, eğer değişiklik riskin olasılığını ve /veya şiddetini arttırıyor ise, kesinlikle değişiklik yapılmalarıdır.
- Değişiklik yapılan presle ilgili ulusal ve uluslarası mevzuat gözden geçirilmeli, mevzuatın izin vermediği bir değişiklik asla yapılmamalıdır.
- Güvenlik sistemi, insan hatalarına açık duruma – getirilmemelidir. (Sistemdeki değişiklik güvenli değil dir).
- İşçi (gürültü düzeyi) 85 dB(A)’yı geçtiği durumlar da kulak koruyucularını bu makinede çalışma boyunca kullanmalıdır.
- Preste çalışacak işçinin işe girişte ve periyodik olarak kulak odiyoğramları alınmalıdır.
- İşçiye koruyucu gözlük kullandırılmalıdır.
- İşçi iş sağlığı ve güvenliği, iş ekipmanlarının güvenli kullanımı vb. konularında iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalıdır.
- İşçinin güvenlik kurallarına uygun çalışıp çalışmadığı denetlenmelidir.
* Kim. Müh., İş Sağlığı+İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985) İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı) Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi
(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)