İKİ DAKİKA DÜŞÜN Tehlikeyi Tanıyalım Çelik Konstrüksiyon İmalatında Çalışan İşçilerin Ara Dinlenmesi

 

Durum: Çelik konstrüksiyon imalatında; çelik sac, boru, profil gibi malzemelerin, kumlama, taşlama, kaynak, kesme, delme, bükme ve sprey boyama gibi işlemlerini yapan işçilere, işyerinde sabah ve öğleden sonra on beşer dakikalık ara dinlenmesi  verilmektedir.

İşçilerin bu iş yerlerinde dinlenme ve çay içme süresince karşılaşabilecekleri tehlikeleri tanımlayabilir misiniz ?

Neler Olabilir?

  1. İmalat sırasında çalışma ortam atmosferine karışan kaynak gaz ve dumanı ile çeşitli işlemler sırasında ortaya çıkan toz gibi kimyasal ve fiziksel etkenler, çalışanları çalışma sırasında soluma ile etkilediği gibi, dinlenme sırasında da etkilemeye devam eder. Maruz (sunuk) kaldıkları miktar ve süre daha da artar.
  2. Kirletici etmenlerin ortama yayıldığı yerde, el, ağız ve burunu yıkamadan çay- kahve gibi içeceklerin içilmesi, metal, kaynak, kumlama ve taşlama tozlarının sindirim yolu ile de vücuda alınmasına neden olur.
  3. Gaz, toz ve dumanın yoğun olarak açığa çıktığı ve yeterli yerel havalandırmanın olmadığı ve toz kaldırmadan vakumlu saha temizliğinin yeterince yapılmadığı yerde sigara içilmesi, -, soluk ve sindirim yolu ile maruziyetin daha da artmasına neden olur.
  4. Ergonomik olmayan oturma yerlerinde çalışanlar yeterince dinlenemezler.
  5. Soğuk metalin üzerinde oturarak dinlenilmesi bazı hastalıklara neden olabilir.

Ne yapılmalı?

  1. İş yerine çalışan işçi sayısına yetecek kadar, kolayca ulaşılabilecek yerlerde, çalışma ortamının dışında, dinlenme ve oturma yer(ler)i yapılmalıdır.
  2. İmalathanenin içi – yeterli hijyenik şartlar sağlanmadan – kesinlikle dinlenme yeri olarak da kullanılmamalıdır.
  3. Dinlenme yerlerine yakın yerlerde, kadın ve erkek çalışanlar için ayrı ayrı olmak üzere, uygun havalandırma, aydınlatma, termal konfor ve hijyen şartları sağlanacak nitelikte yeterli sayıda tuvalet, lavabolar tesis edilmelidir. Tuvalet ve lavabolarda gerekli temizlik malzemeleri bulundurulmalıdır.
  4. Dinlenme molası verilse bile, kişisel koruyucu donanımlar (maske, güvenlik gözlüğü, kulak koruyucusu) temiz ortama çıkılıp eller temizleninceye kadar çıkartılmamalıdır.
  5. Çalışanlara; “işyeri temizliği ve düzeni”, “biyolojik ve psikososyal risk etmenleri”, “hastalıktan korunma prensipleri ve korunma tekniklerinin uygulanması” konularında iş yeri hekimlerince eğitim verilmelidir.
  6. Çalıma ortamında ve kapalı dinlenme yerlerinde kesinlikle sigara içilmesine, tütün mamullerinin tüketilmesine izin verilmemelidir.
  7. Çay hijyenik ortamda yapılmalı, su ve çay – kahve kapları hijyenik ortamda muhafaza edilmelidir.

*Kim. Müh., İş Sağlığı+İşletme Yönetimi  Bilim Uzmanı Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985)

İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı) Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi

Tags: , ,

Arşivler