İKİ DAKİKA DÜŞÜN: Tehlikeyi Tanıyalım: Çatal Merdivenin En Üst Basamağında Çalışma

Durum: İşçi kolları fiberglas’dan, basamakları alüminyumdan yapılmış çatal bir merdivenin en üst basamağına çıkmış, cıvata sökmektedir. Merdiven üzerinde çalışan işçinin paraşüt tipi emniyet kemeri var, ancak bir yere bağlı değil.
İşçilerin bu çalışma sırasında karşılaşabileceği tehlikeyi tanımlayabilir misiniz?
Neler Olabilir ?
1. Merdivenin ayakları platformun kenarına çok yakın, merdiven kayabilir. (Bu nedenle önlem olarak merdiven kollarından biri uygun bir şekilde bağlanmış ve bir yardımcı tarafından tutulmaktadır!)
2. Sökülen cıvata ve somun, ya da el aleti aşağıya düşebilir. (Merdiveni tutan işçi baret, güvenlik gözlüğü ve ayakkabısı ve eldiven kullanmaktadır!)
3. İşçi cıvata söküm işini tamamladıktan sonra, merdivenden inerken düşebilir. Özellikle inmeye başladığında (deprem-sarsıntı olursa ne olur?) tutacak bir yer olmadığından düşebilir.

Ne yapılmalı ?
•İşe uygun yükseklikte merdiven kullanmalı. A tipi portatif merdivenleri kullanırken düşmeyi önleyici ekipman kullanmak gerekmez. Bununla birlikte merdiveni güvenli olarak kullanmak zorunludur.
Bunun için;
•Merdivenlerin ayaklarının kaymasını engellemek, merdivenin en üst iki basamağının kullanılmaması ve kişinin kayış tokasının merdivenin iki kenarı arasında bulunması gerekir.
•Merdiven kullanımında 3 nokta kuralına uyulmalıdır. (iki ayak bir elin merdivene temas etme durumu, iki el ve bir ayak)
•Eğer iki elle çalışmak gerekiyorsa ve kişi (A.B.D’de 1,2 m.) AB’de 2 metrenin üzerinde çalışıyorsa düşmeye karşı teçhizat kullanmak zorundadır.
* Kim. Müh., İş Sağlığı + İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı
Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985)
İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı)
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Gönüllüsü
(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags: , ,

Arşivler