Durum: İşçi paslanmaz çelik levhalara harici gaz kalkanı için sarf elektrotu (dolgu metali) kullanarak Gaz Metal Ark (GMAW veya MIG) Kaynağı yapmaktadır.
İşçinin bu çalışmalar sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz?
Neler Olabilir?
Yapılan çalışma İç Anadolu Bölgesi’de ve özellikle aralık, ocak, şubat aylarında yapılıyor ise; işçi soğuk zeminden etkilenerek kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ve romatizmal hastalıklara yakalanabilir.
- Paslanmaz çelik ve bunun elektrotunun ergimesi sonucu açığa çıkan metal dumanlarına (Alüminyum, Antimon, Arsenik, Berilyum, Kadmiyum, Krom, Kobalt, Bakır, Demir, Kurşun, Manganez, Molibden, Nikel, Gümüş, Kalay, Titanyum, Vanadyum, Çinko ) ve gazlara (Nitrik Oksit, Azot Dioksit, Karbon Monoksit, Ozon, Fosgen, Hidrojen Florür, Karbon Dioksit) uzun süren maruziyet (sunuk kalma) sonucu değişik organlarda kanserleşmeye kadar gidebilen hastalıklara ve meslek hastalıklarına yakalanabilirler.
- Elektrik şoku/çarpması olabilir. Koşullara bağlı olarak operatörü yaralayabilir ya da öldürebilir.
- Yüz ve boyun gibi cildin açıkta kalan kısımlarında yanıklar oluşabilir.
- Ark ışınlarına maruz kalabilir.
- Proses için doğru renk lensi (göz koruyucusu/camı) seçilmemiş ise, gözlere zarar verebilir.
Ne Yapılmalı?
- Solunum bölgesinden duman ve gazları emmek için yerel egzoz sistemi uygulanmalı.
- Yerel egzoz sisteminin uygulanamadığı durumlarda pozitif temiz hava sağlayan maske (solunum yolları koruyucusu) kullandırılmalı.
- Elektrot tutucusunun elektrotuna veya metal parçalarına asla çıplak elle temas edilmemeli, çıplak deriye temas ettirilmemeli.
- Yapılan işten ve zeminden operatör kendini izole etmeli.
- Kaynak yapılan yerin yaklaşık 11 metre yakınında yanıcı malzeme bulundurulmamalı. Eğer bu olası değilse bir kaynak gözcüsü ve yangın söndürücü hazır bulundurulmalı.
- Yanmaya ve aleve dayanıklı iş elbisesi, deri önlük, deri eldiven ya da kaynakçı eldiveni kullanılmalı.
- Prosesiniz için doğru renk lensini seçilmiş yan siperleri olan kasklar kullanılmalı.
- Yüksek gürültü seviyesine sahip bir alanda çalışılıyor ise, işitme koruması kullanılmalı. Kulakları korumak için kulak tıkacı veya kulak kepçesinin de içine alan manşonlu kulak koruyucusu seçilmeli.
- Periyodik sağlık muayenelerinde; akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi gibi genel yapılan test ve kontrollere ilave olarak biyolojik izleme [Ör: İdrarda metal konsantrasyonu Krom (μmol / molkreatinin), Nikel (μmol / molkreatinin) vb.] yapılmalı.
- Asla kırık veya hasarlı ekipman veya KKD kullanılmamalı.
- Çalışma bölgesi daima tertipli, düzenli ve temiz bulundurulmalı.
- Çalışanlara kaynak tehlikeleri ve bunlara karşı alınabilecek önlemler konusunda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmeli
* Kim. Müh., İş Sağlığı + İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı
Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985)
İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı)
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi