Durum: Dökümhanenin döküm temizleme ve taşlama sahasında çalışan işçilerden biri spiral taşlama ve kesme makinesi ile dökümü temizlerken, diğer işçi dinlenme durumunda sigara içmektedir.
İşçilerin bu çalışmalar sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz?
Neler Olabilir ?
Çalışma ortamında yoğun olarak bulunabilecek solunabilir toz, duman ve gazlara bağlı olarak, akciğerlerle ilgili, meslek hastalıklarına yakalanabilirler.
Toz ve dumanın olma olasılığının çok yüksek olduğu çalışma ortamında; ayrıca sigara da içilmesinden – kanser dahil – akciğer hastalıklarına yakalanabilirler.
Gözlerine toz, kıvılcım, çapak vb. kaçabilir.
Yüksek düzeydeki gürültüye sunuk (maruz) kaldıklarından işitme kayıplarına uğrayabilirler.
Elektrikli aparatların, el aletlerinin ve kordonların arızasından dolayı elektrik çarpabilir.
Balyoz kullanmaktan dolayı kas iskelet sistemi rahatsızlıklarına uğrayabilirler.
Zemine bırakılan el aletlerine, kordonlara, uzatma kablolarına, kesilen döküm parçalarına vb.takılıp düşebilirler.
Ne Yapılmalı?
Elektrikli el aletleri, her kullanım öncesi çalışan tarafından, en geç üç ayda bir de yetkili bir elektrikçi tarafından düzenli olarak kontrol edilmeli, kullanılmadıkları zaman fişleri prizden çıkartılmalı, kordonları ve uzatma kabloları mekanik darbelerden ve kıvılcımdan korunmalıdır.
Dökümhanelerde; döküm alınan, döküm temizleme ve taşlama yapılan sahalara girmeden önce, temiz ortamda ; uzun kollu alev almaz iş elbisesi, dökümcü iş güvenliği ayakkabısı, kulak koruyucusu, toz ve duman maskesi, güvenlik gözlüğü ve baret -temiz ellerle- giyilmelidir. Taşlama yapılan sahaya girecek olanlar ile taşlama yapanların kulak koruyucuları manşonlu, baretleri yüz siperlikli olmalıdır.
Söz konusu edilen kişisel koruyucu donanımlar (KKD) çıkartılmadan önce eller yıkanmalı, kurulanmalıdır. Toz ve duman maskesi dahilKKD’ler temiz ortamda çıkartılmalı ve muhafaza edilmelidir.
Taşlama yapılan sahada maske hiçbir zaman çıkartılmamalı ve asla sigara içilmemelidir. Sigara içmeye izin (müsaade edilmemelidir) verilmemelidir.
Çalışanlara alev almaz iş elbisesi, dökümcü iş güvenliği ayakkabısı, kulak koruyucuları ile beraber, dökümhane gaz, toz ve dumanlarına karşı kullanılabilecek, standartlara uygun, kullan at türü solunum yolları koruyucusu (maske) verilmelidir.
Çalışanlara: “Çalışma ortamının tehlikeleri, bu tehlikelerin riskleri ve bunlara karşı alınabilecek önlemler”, “gerekli olan KKD’ler ve bunların güvenli kullanımı, temizlenmesi ve muhafazası” ile ilgili eğitimler verilmeli, eğitimler için makul süreler ayrılmalı ve bu eğitimler her yıl yinelenmelidir.
İşe giriş sağlık muayenesi yapılmadan, 16 saatlik temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmeden iş başı yaptırılmamalıdır.
İş başı ve periyodik sağlık muayenesi öncesi, işyeri hekiminin öngördüğü; akciğer grafisi, akciğer fonksiyon testi, işitme testi, göz muayenesi, tam kan ve idrar tahlilleri gibi testler yaptırılmalı, bunların sonuçları ile ilgili çalışanlar bilgilendirilmelidir.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulup uyulmadığı denetlenmelidir.
* Kim. Müh., İş Sağlığı+İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı
Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985)
İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı)
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi
(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)