Çocuğun İnsan Hakları Ödülleri

 

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi olarak 2012 yılından bugüne düzenli olarak verdiğimiz Çocuğun İnsan Hakları Ödülü’nün sahipleri belli oldu. Bu yıl Evrensel Gazetesi’nden Volkan Pekal, Birgün Gazetesi’nden Hüseyin Şimşek ve Cumhuriyet Gazetesi’nden Figen Atalay yaptıkları haberlerle ödüle değer bulundu. Yönetmen Andaç Haznedaroğlu Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen bir çocuğun öyküsünü anlattığı Misafir isimli filmiyle,  İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi ise çocuk emeğine ve çocuk iş cinayetlerine ışık tutan çalışmalarıyla ödüle değer bulundu.

Volkan Pekal (Evrensel)

Evrensel Gazetesi’nden Volkan Pekal, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde yayımlanan, Adana’da bir saya atölyesinde okul çağındaki ( 12 yaşında) bir çocuğun tehlikeli kimyasallarla çalışmasını belgeleyen “Bana Asla Bugün Okul Günü Deme!” başlıklı haber ve fotoğrafıyla ödüle değer bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hüseyin Şimşek (Birgün)

Birgün Gazetesi’nden Hüseyin Şimşek, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ortak raporundan hareketle kaleme aldığı ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çocukların yetersiz beslenme ve kronik açlık nedeniyle kısa boylu ve düşük kilolu olduğunu gösteren “Büyümez Aç Çocuklar” başlıklı haberle ödüle değer bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Figen Atalay (Cumhuriyet)

Cumhuriyet Gazetesi’nden Figen Atalay, son 5 yılda yaygınlaştırılan açık lise uygulamasının özellikle yoksul çocuklar açısından tarikat kurslarını ve çocuk işçiliğini nasıl beslediğini ortaya koyan “Hayalet Liseliler” başlıklı haberi ile ödüle değer bulundu.

 

 

 

 

 

 

Andaç Haznedaroğlu

Yönetmen Andaç Haznedaroğlu, 3 yıl boyunca sınırdaki kamplarda mültecilerle zaman geçirerek hazırladığı “Misafir/The Guest” isimli filmde, Suriye’deki iç savaşta yakınlarını kaybeden ve savaştan kaçarak İstanbul’a gelen küçük bir çocuğun öyküsünü anlatıyor.  Haznedaroğlu, Türkiye’de çocuk emeğinin önemli bir parçası haline gelen göçmen çocukların işçiliği de içeren yaşam deneyimlerini çarpıcı bir şekilde görünürleştirmesiyle ödüle değer bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

2011 yılında kurulan ve içerisinde farklı sektör, işkolu ve mesleklerden işçilerin ve işçi ailelerinin yer aldığı bir ağ örgütlenmesi olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Türkiye’de iş cinayetlerine ilişkin ülke genelinde ve tüm sektörleri içeren veriler derleyen ve iş cinayetlerinin önlenmesi için yerel örgütlenmelerle mücadele eden bir yapılanma. Meclis, aylık ve yıllık olarak yayımladığı iş cinayeti raporlarında çocuk emeğine özel bir yer vererek, çocuk işçiliğinin yasaklanması için çaba sarf ediyor.  İSİG Meclisi, çocuk iş cinayetlerine ilişkin tüm sektör ve işkollarınının yanısıra göçmen işçileri de kapsayan verileri derliyor ve çocuk emeğinin resmi istatistiklerde göremediğimiz boyutlarını görünürleştiriyor. İSİG Meclisi çocuk emeğine ve çocuk iş cinayetlerine ışık tutan çalışmalarıyla ödüle değer bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arşivler