Çalışma Ortamı – 100. Sayı

                                         

  • BULUŞMA

“Benim Manevî Mirasım, Bilim ve Akıldır” demiş büyük Atatürk.

Bu düşünceyi yaşama geçirmede yorulmadan, usanmadan çalışan Fişek Enstitüsü’nün yayınladığı “Çalışma Ortamı” Dergisi’nin yüzüncü sayısını; mutlulukla, Yüzüm gülerek kutluyorum.

“Çalışma Ortamı” dergisini, davet edildiğim Varlık Evi’ndeki bir toplantıda tanıdım. 90’lı yılların ilk yarısı idi.

“Kalite” kavramı ülkemizde yeni yeni konuşulmaya başlanmıştı.

Kavramları ete – kemiğe büründürmek, yaşam içinden örneklemek için düzenlenen toplantıda “Çevre ve Kalite” konulu kısa bir sunu yapmıştım. Katılan tüm dostlarla derinlemesine tartışıp, kendi iş ortamlarımıza taşımayı amaçlamıştık toplantının ortak kazanımlarını.

  • ÇALIŞMA ORTAMI

Bu toplantılar, birer seferlik değildi; sürekliydi, düzenliydi. Dört gözle beklenen; düşünmeye, tartışmaya olanak veren ortamlardı.

Böyle bir ortamda, yeni bilimsel yöntemleri uyguluyorduk sorun çözme becerilerimizi geliştirmek için.

Uzun soluklu düşünce ufuklarının açılması; bu yöntemleri ne denli içselleştirilip, yaşama elbirliği ile geçirdiğimize bağlı.

“Düşünce Ortamı”, bu iklimin gelişimine katkıda bulunuyor, katkıda bulunmaya devam edecek. Çünkü; seyirci değil, katılımcı olunan ortamlar.

Lezzetli yemekleri de ayrı bir tat katıyordu bu güzel ortama.

  • ATÖLYE ÇALIŞMASI

Paylaşım ortamında uyguladığımız “ortak akıl” yöntemleri yelpazesinde “Arama Konferansı” da yer alıyordu. Söz konusu yöntemi, örneğin “Madde Bağımlılığı” konulu buluşmamızda kullanmıştık.

Kaynak sorunların uzlaşı anlayışıyla ortaya konulmasını; akılcı çözümlerin tartışılarak, uzlaşı çerçevesinde geliştirilmesini kolaylaştıran bir yöntemdi bu.

Daha sonra uyguladığımız “SWOT Analizi” yöntemi, katılımcı bakışla mevcut durumun -deyim yerindeyse- fotoğrafını çeken bir yöntemdi.

Bütün bu yöntemler, çağdaş düşünce sistemi içinde yol alabilmek için takım çantamızın olmazsa olmazlarıydı.

Bu ortamı olgunlaştırmak, doğal olarak emek istiyor; çalışmak, hazırlanmak, bilgi birikimi oluşturmak istiyor.

Bunun için, emeği geçen tüm dostlara teşekkür ediyorum.

  • GELECEĞE AÇILIM

Ortak aklı daha da verimli kılan bu yöntemler, öğrencisi olmaktan gurur ve onur duyduğum Sayın Nusret Fişek Hocamız’ın felsefesinin yaşama yansıtılması için de yararlı. Şöyle ki; halk sağlığına yönelik koruyucu ve önleyici hizmet felsefesinin uygulamaya yansıtılmasını kolaylaştırıyor anılan yöntemler.

Gelenekselleşmiş, fakat kendini sürekli yenileyen, geliştiren düşünce ortamlarının ayakta kalması ve sürdürülebilirliği; bu ortamları besleyenlerin özverili çalışmaları ile doğru orantılıdır.

Genç arkadaşlarımızın, geleceğe yatırım yapan beyinlerin katkıları bunu sağlayacaktır.

“Sürdürülebilirlik” kavramının can bulduğu “Çalışma Ortamı” Dergisi’nin bu düşünceyi yaygınlaştırmakta çok önemli bir katkısı var.

Çağdaşı, günceli bilimsel düşünce doğrultusunda yalnızca izlemek değil, öncülük etme çabasında YÜZüp YÜZüp kuyruğuna gelmedik bugün için.

Daha çoook YÜZüp düşünce denizlerinde, yeni ufuklara yelken açacağız hep birlikte…

Yelkenlerimiz ortak akıl rüzgarı ile dolsun.

Yolumuz açık olsun.

Daha nice YÜZ’lere…

Dostlukla, bilimle, bilgiyle, emekle, sevgiyle; eski dostlarla ve yeni YÜZlerle…

* Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Yönetim Kurulu Eski Başkan Yardımcısı

 

 

Tags: , , ,

Arşivler