Sekiz yıllık temel eğitimin çıkarılmasından sonra, 2000’li yıllarda, ülkemizde, tam zamanlı çocuk emeğindeki azalış bizi sevindirmekte. Buna karşı çocukları çalışma yaşamına iten sosyo-ekonomik koşullar ise sürmekte. Bu nedenle çocuk emeğinin biçim değiştirdiğini; yarı-zamanlı ve geçici işlerde çocuk emeğinin yükselişte olduğu gözlenmekte. Onun için de, çalışan çocuk olgusu bizim ve sanatçıların ilgisini çekmeyi sürdürmekte.
Geçen yıl Karikatür Vakfı ile birlikte başlattığımız Çalışan Çocuk Karikatürleri yarışmasını bu yıl “çalışan kız” teması ile sınırlandırdık. Kızların çalışma yaşamında yer almaları, iki yönden dikkat çekicidir. Birincisi bunun farkedilmemekte oluşudur. Çünkü kızlar, kardeşlerine bakarak (ya da çocuk yaşta anne olup çocuklarına bakarak), ev işlerinde ağırlıklı rol alarak çocukluklarını tüketmektedirler. İkincisi, başta tarım kesimi olmak üzere çalışmakta, ama erkek çocukların tersine bir sanat (bir gelecek) elde etmek yerine günübirlik hedefler için harcanmaktadırlar. Tarım dışı kesimde ücret karşılığı çalışmalarında, kendi çeyizlerini hazırlamak için çalıştırıldıkları iddia edilmekteyse, bütün kazandıklarını eve vererek, büyük ölçüde aile gereksinmelerini karşılamaktadırlar.
Vakfımızın çalışmalarına ilgilerini esirgemeyen okurlarımız anımsayacaklardır, bu gerekçelerle, çalışan çocuk fotoğrafları yarışmasında da, çalışan kız çocukları için “Vakıf Özel Ödülü” adı altında ayrı bir ödül koymuştuk. Bu pozitif-ayırımcılık, fotoğraf sanatında çalışan kızların da kendilerine bir yer bulmasına ve fotoğraf arşivimizin zenginleşmesine yol açmıştı. Bu kez aynı yaklaşımı, karikatür alanında uygulayarak, başarılı sonuçlar aldık.
Nusret H.Fişek anısına düzenlenen 2.Çalışan Çocuk Karikatürleri yarışması sonuçlandı. Karikatür Derneği ile Vakfımızın birlikte düzenlediği ve ikincisi gerçekleşen yarışmaya 86 karikatür sanatçısı 142 çalışmasıyla başvurdu.
Karikatüristlerin katıldıkları iller büyük çeşitlilik gösteriyordu. En çok katılımın olduğu il olan İstanbul’dan katılanların tüme oranı %31’di. Katılım sağlanan illerin sayısı ise 25’di. İllere göre dağılım şu şekilde gerçekleşti : İstanbul (27), Ankara (10), Bursa (7), İzmir (7), Samsun (3), Hatay (4), Antalya (3), Adana (2), Balıkesir (2), Çorum (2), Eskişehir (2), Kocaeli (2), Kütahya (2), Sakarya (2), Afyon, Aydın, Denizli, İsparta, Kayseri, Malatya, Manisa, Ordu, Sinop, Trabzon, Zonguldak.
İzel Rozental, Kamil Masaracı, Nezih Danyal, Tunç Oral ve Prof.Dr.A.Gürhan Fişek’ten oluşan Seçici Kurul’un bunların arasında seçim yapmakta zorlanması bizi sevindiren notlardan biriydi. Bu çalışmalardan 23 sanatçıya ait 30 yapıt sergilenmeye değer görüldü. İbrahim Tuncay’ın çalışması da Büyük Ödülü ve 1000 TL değerindeki maddi ödülü kazandı.
İbrahim Tuncay ve eşinin birlikte aldıkları bir karar Çalışan Çocuklar Vakfı gönüllülerini çok etkiledi. Bize gönderdiği ileti şöyle :
“Merhaba,
Ödül Töreni için İstanbul’dan 3 Kasım sabahı yola çıkacağız.
Ulaşım ve konaklama masraflarını kendi olanaklarımızla sağlayacağız.
Vakfınızın kurucusu Nusret Hoca, eşimin de (Doç.Dr. Esin Tuncay – Yedikule Göğüs Hastalıkları H.) idollerindendir.
Onun da isteği olarak Ödülün maddi kısmını Vakfınıza bağışlamak istiyoruz.
Sevgiler.”
Esin ve İbrahim Tuncay’ın yazdıkları ve davranışları, tüm gönüllülerimizi çok duygulandırdı. Gönüllü emeğine çok önem veren ve sınırlı olanaklarla umut ışığı olmaya çaba gösteren Vakfımız iki gönüllü daha kazandı. Şimdi çok daha zenginiz ve mutluyuz.
İbrahim Tuncay’ın özgeçmişi kendi sözcükleriyle şöyle:
“Bursa – 1955 doğumlu; makine mühendisi; evli ve bir çocuk babası.
Bursa’da Lise eğitimini bitirdikten sonra Yıldız Üniversitesi (İDMMA) makine mühendisliği eğitimini arkadan aynı üniversitenin Lisans üstü programını tamamladım. Daha sonra çeşitli sektör ve firmalarda çalışarak ve bunun son 15 yılını da kendi kurduğum firmada çalışarak toplam 30 yıla varan çalışma hayatına ulaştım.
Karikatüre üniversite yıllarında merak sardım. İlk karikatürüm 1976 yılında Politika Gazetesinde yayınlandı ve takip eden senelerde de bir çok karikatürüm aynı gazetede yer buldu. Daha sonra çalışma hayatına atılmamla birlikte karikatür çalışmalarına ara vermek zorunda kaldım. Bu yıllar içinde birkaç kez yarışmalara katılabildim. Ta ki 2006 yılında İzoder ‘in Yalıtım ve izolasyon üzerine düzenlediği yarışma (mesleğimi de ilgilendirdiğinden olsa gerek) benim için tekrar bir başlangıç oldu.”
Ödüllendirilen tüm çalışmaların karikatüristlerini kutluyor; seçici kurul üyelerine de katkılarından ötürü teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda teşekkürümüz, sergilenme almasalar da bize karikatürlerini göndererek, çocuk emeğine karşı duruşlarıyla bize destek olan tüm karikatür sanatçılarına. Çalışmaları sergilenmeye değer görülen karikatür sanatçıları ve sergilenmeye değer görülen çalışmalarının sayısı şöyle :
l Aybüke Yiğit
l Cemallettin Güzeloğlu
l Ekin Özkesici l Ergül Aktaş
l Fatih Dilekçi
l Halit Kurtulmuş Aytoslu
l Hicabi Demirci l Hüseyin Yazgaç
l İbrahim Tuncay l İlker Yati
l Mehmet Kahraman l Mehmet Zeber
l Muhammet Şengöz
l Muharrem Akten (2)
l Murat İlhan (2)
l Mücahit Baran
l Oğuz Gürel (2)
l Önder Önerbay
l Recep Bayramoğlu (3)
l Sait Munzur
l Selim Tanrıseven
l Şevket Yalaz
l Zafer Delikçi.
Tüm karikatür sanatçıları, çocuk emeğinin kullanılmasının nasıl çarpık bir zihniyetin ürünü olduğunu ortaya koymakta birbirleriyle yarıştılar. Çocuğa yakışan yerin, çalışma mekanları olmadığını vurguladılar. Toplumun geleceğini oluşturacak olan çocuklarımızın ve onların çocuklarının, yoksulluk, çaresizlik, eğitimsizlik ve sağlıksızlıkla boğuşmasına isyan ettiler. Umarız, politikacılar, toplum adına karar vericiler ve onları seçen toplum bireyleri, bütün bu çabalardan kendisine ders çıkarır ve geleceklerine sahip çıkar.
NUSRET H.FİŞEK’İ ANMA ETKİNLİKLERİNİ DÜZENLEYEN KURULUŞLAR
Türk Tabipleri Birliği
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Sosyal Politika Araştırma ve Uygulama Merkezi
Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için Sağlıkçılar Derneği
Sevda Cenap And Müzik Vakfı Karikatür Vakfı
Çankaya Belediyes
Halk Sağlığı Önderi Nusret H. Fişek’i Anma Etkinlikleri:
- Çalışan Çocuk Karikatürleri Sergisi, 3 Kasım günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak. Aynı gün doğumunun 96. ve ölümünün 20.yılında Prof.Dr. Nusret H.Fişek’i anma etkinlikleri var. Karikatür yarışmamızın Büyük Ödülü’nün verileceği ödül töreninde, aynı zamanda Türk Tabipleri Birliği tarafından düzenlenen Nusret H.Fişek Halk Sağlığı Bilim,Hizmet ve Sağlık Ocağı ödülleri de sahiplerini bulacak. Program saat 17.00’de “Etik üzerine Düşünce Ortamı” ile başlıyor ve 19.45’te Bir Barış Dinletisi ile son bulacak. Sevda Cenap And Vakfı’nın katkıda bulunduğu “Bir Barış Dinletisi”nde, Meriç Fıratlı (Keman) ve Senem Berkalp (piyano) bizimle buluşacaklar.
Herkesi bekliyoruz
ETİK ÜZERİNE DÜŞÜNCE ORTAMI
Kolaylaştırıcı : Prof.Dr.A.Gürhan
Fişek Eğitimde Etik : Prof.Dr.Ahmet Makal
Sağlıkta Etik : Dr.Eriş Bilaloğlu
Sendikal Yaşamda Etik : Yrd.Doç.Aziz Çelik
Siyasette Etik : Prof.Dr.Osman Coşkunoğlu
Nusret Fişek’i Anma Günü : 3 Kasım Bir Barış Dinletisi
Keman – Piyano İkilisi – Sanatçılar:
Meriç Fıratlı (Keman), Sanem Berkalp (Piyano)
SANEM BERKALP
1971 yılında Ankara’da doğdu. 1982-83 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümüne kabul edilerek, Prof. Kamuran Gündemir’in öğrencisi oldu. Lisans devresinde de Prof. Ulvi Yücelen ile oda müziği çalıştı. 1992 yılında, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Devresinden; Piyano Bölümü Özel Takdirnamesini, Müzik Bölümü Birincisi olarak İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü’nü ve Yüksek Okul Birincisi olarak da Öğrenci Bilim Teşvik Ödülü’nü alarak mezun oldu.
1992-93 öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı “Yüksek Lisans” programına kabul edildi ve aynı yıl açılan diğer bir sınavla da yaylı çalgılar korrepetitörü olarak göreve başladı. Öğrencilik yıllarında pek çok solo resital ve oda müziği konserleri veren, ayrıca TRT için kayıtlar yapan Sanem Berkalp, çalışmalarını Prof. Kamuran Gündemir ile sürdürerek 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Lisans Programını tamamladı.
2002 yılında Yrd. Doç. Oya Ünler ile çalışarak aynı üniversitenin Sanatta Yeterlik (doktora) programını bitirdi.
2004-2007 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Piyano Bölümünde öğretim elemanı olarak görev yaptı.
2007 yılında Hacettehe Üniversitesi tarafından “Sanatta Teşvik Ödülü”ne layık görülen Berkalp, 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Araştırma Görevlisi olarak başladığı görevini halen aynı kurumda Sanatçı Öğretim Elemanı olarak sürdürmektedir.
MERİÇ FIRATLI
Müzik eğitimine 1991 yılında Prof. Sadettin-Sevim Ünal ile Kültür Bakanlığı Devlet Çocuk Korosu’nda başladı.
1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nı kazandı. Keman çalışmalarına Prof. Server Ganiev ile başlayıp, 1998’de Tayfun Bozok ile sürdürdü. 2004 yılında mezun oldu.
2005’de Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Prof. Server Ganiev’in öğrencisi olarak kabul edildigi master programını, Vseslava Kudinova ile tamamladı.
Hacettepe Üniversitesi Oda Orkestrası, Hacettepe Üniversitesi Akademik Senfoni Orkestrası, Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası, Orkestra@Modern, Anadolu Gençlik Orkestrası ve Bilkent Senfoni Orkestrası ile yurtiçi ve yurtdışında konser ve festivallere katıldı.
2003-09 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nda “sözleşmeli orkestra sanatçısı” olarak yer alan Fıratlı halen Başkent Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası’nda görev yapmaktadır.