ÇALIŞAN ÇOCUK KARİKATÜR VE FOTOĞRAFLARI TUNCELİ’DE
Tunceli Üniversitesi’nde, 1 Haziran’da açılan “Çalışan Çocuk Karikatür ve Fotoğraf Sergisi” gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. İki günlük sergi süresi içerisinde 500 öğrenci ve üniversite personeli sergiyi gezdi. Sergiyi gezenlerden görüldüğü kadarıyla, en iyi iletişim, daha önce sergiyi gezenlerin arkadaşlarına duyurması ve uyarmasıyla olanmış. Bazı öğrenciler, sergiyi gezdikten sonra çok şanslı olduklarını vurgulama gereksinmesini duydu; bazıları da, “fotoğraftaki birçok işi yaptıklarını ve kendilerini çocukluklarına götürdüğünü” anlattılar.
2. Öğrenci gençler, hem fotoğraflara bakmakta ve hem de sergi defterine izlenimlerini yazmada birbirleriyle yarıştılar. Bu hep böyle oluyor. Gençler gençlerin halinden anlıyor. Okuyan gençler, çalışan gençlerin sorunları konusunda çok duyarlı. Belki bu bir ölçüde onların içinde de, okumasını sürdürebilmek için çalışmak zorunda olanların çokluğundan ileri geliyor. Belki de, zor koşullarda yaşamanın, hayatla yüz yüze kalmanın ne demek olduğunu anlamaya başladıklarından kaynaklanıyor.
Ama sonuç şu: Gençler, çalışan gençlerin kendi elde ettikleri nimetlere kavuşmuş olmalarını yeğlediklerini her fırsatta aktarıyorlar. Sergiyi gezenlerden Kurtuluş diyor ki: “Aslında konuyla ilgili söylenilecek çok şey var, ama sergide gözüme çarpan çok güzel bir not, her şeyi anlatıyor. ‘Başkalarının oynaması için benim çalışmam mı gerekiyor’ diyor çocuk. İşte bütün sorun burada. Bunun önüne geçilirse, bütün çocuklarımız oyun oynama yaşlarında doyasıya oyunlarını oynayabilirler. Sergide emeği geçen tüm emekçi arkadaşlara teşekkür ederim. Elinize sağlık.”
Bir başka öğrenci, Sipan, “Anlamlı Yürekler” başlığı altında şunları yazmış : “Çocuk yüreğinin sanata büründüğü anlar. Mezopotamya topraklarında çocuk olmak demek umut demek, yürekli olmak demek, direnmek demek. Anlatılmaz duyguları sanata nakış nakış işlemek, çocuk yürekleri bir nebze olsun haykırmak demek. Umuda hasret çocuk yürekli yarınların hasretiyle yaşayan Mezopotamya çocuklarının yüreğine sağlık.” Gençler gençleri anlıyor. Kendi duygularının bir parçası olarak görüyor. Hepimiz aynı toplumda yaşıyoruz. Aynı gemide yol alıyoruz. Mutlulukları ve sevinçleri paylaşmak istiyoruz.
Bize üniversite ile bağlantı kurma olanağı sağlayan ve serginin hazırlıklarıyla yakından ilgilenen Yrd. Doç. Dr. Servet Gün’e teşekkürler. Bunun ötesinde Servet Gün, çevresinde yarattığı olumluluk çemberi ve duruş ile de kutlanmaya değer. Sergiyi gezen gençlerden Dilan, bu değerli gönüllümüzün, duruşunu ve öğrencilere ne denli örnek olabildiğini şu tümcelerle bize aktarıyor : “Sizin emeğinizin üstünde olduğu belli oluyor. Size yakışan bir şaheser olmuş. Zaten siz düzenlemeseydiniz, yorum bile yapmazdım. Başarılarınızın devamını diliyorum. Saygılarımla.”
VAN 100.YIL ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ
Bize üniversite ile bağlantı kurma olanağı sağlayan ve ortak çalışmanın hazırlıklarıyla yakından izleyen Yrd.Doç.Dr.Erdem Erdenk ve Araş. Gör.Mihrican Zorlu’ya teşekkürler. Birlikte yapacaklarımızı şöyle planlıyoruz :
1) Çalışan Çocuklar Fotoğraf ve Karikatür Sergisi’nin yanı sıra “Dünya Çocuk Emeği Haritaları”nı da Van’da sergileyeceğiz.
2) İş sağlığı ve güvenliği alanında bilgi ve deneyimlerin paylaşılması amacıyla iki günlük bir seminer düzenleyeceğiz.
3) 10 üniversite öğrencisinin Ankara’da konuk edeceğiz. Onlarla birlikte, > a) Anıtkabir müzesinin gezilmesini > b) Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin gezilmesini > c) Tiyatroya gidilmesini > d) Birlikte bir düşünce ortamının gerçekleştirilmesini planlıyoruz.
4) “1.Toplumsal Sorumluluğumuz Yazı Yarışması”na katılımın özendirilmesi için, Yüzüncü Yıl Üniversite çevresinde ve kentteki diğer gönüllü kuruluşlara ve aydınlara duyuracağız.
YENİ İŞBİRLİKLERİNE AÇIĞIZ
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı olarak, gençlerle tüm işbirliklerine açığız. Gençlerin yaşama ve öğrenme koşullarından, çalışan çocukların yaşama ve çalışma koşullarına tümü, bir bütünün parçası… Çözümü de birlikte… Onun için, “insan odaklı” çözümler istiyor; aslında niyetin çözmek değil daha beter düğüm etmek olduğu projelere isyan ediyoruz. Aynı düşünceyi paylaşanların, aynı eylemlerde buluşması ve birbirine destek olması gerek. Bize ulaşın, işbirliği önerilerinizi iletin.
(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)