ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ’NDE BULUŞTUK

 

Prof.Dr.Nusret Fişek, Halk Sağlığı bilim çalışmalarına gönül verdiği kadar, nüfusbilim alanında da büyük çaba gösterdi. Türkiye’de bu bilim dalının gelişmesi için mücadele etti. Zamanında dünyanın en önemli 5 nüfusbilimcisinden biriydi. Bugünkü panelimizde konuşmacılarımız, nüfusbilimin 3 temel konusunda biri olan GÖÇ konusunu ele aldılar. GÖÇ konusu bir yanıyla nüfus bilimini, bir yanıyla sağlığı, bir yanıyla da insan haklarını ilgilendirir.

Prof.Dr.Nusret Fişek, İnsan Hakları Derneği’nin ve İnsan Hakları Vakfı’nın kurucuları arasında yer alarak, insan haklarına olan duyarlılığını da ortaya koymuştu. Onun için bu panel konusu onu anmak için çok yerinde bir seçim olmuştur.

PANEL : Göç ve Sağlık

Oturum Başkanı : Prof.Dr.Hakan Altıntaş

(Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı)

Suriyeli Mültecilerin Sağlık Sorunları : Prof.Dr.Cem Terzi

(Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı)

Suriyeli Mültecilerin Sağlık Sorunları : Prof.Dr.Cem Terzi

(Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı)

Paneli izleyen karma resim sergisi açılışı ve ödül törenleri de önemliydi. Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı’nca her yıl dağıtılan, Çocuğun İnsan Hakları Ödülü bu yıl Nesin Vakfı’na verildi. Ödülün gerekçesi, erdemli, korkusuz, bilimin meşalesini elinden hiç bırakmayan çocuklar yetiştirmesi. Bu fırsattan yararlanarak, Vakfın kurucusu ve emekçisi Aziz Nesin’i de 100.Doğumyılında sevgiyle ve saygıyla anıyoruz.

Bu yıl Türk Tabipleri Birliği Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü DOĞADER ve Dr.Umur Gürsoy arasında paylaştırılmıştır.

DOĞADER’e ödülün verilme gerekçesi, çevre sağlığı alanında uzun süredir yaptığı çalışmalardır. Özellikle son yıllarda Bursa’da hava kirliliğini arttırması beklenen çimento fabrikası ve termik santralin kurulmasına karşı mücadelesidir.

Dr. Umur Gürsoy, bütün yaşamını çevre sağlığı konusunda mücadeleye adamış alanda çalışan bir halk sağlığı uzmanıdır. Bu uğurda çeşitli kitaplar, yayınlar üretmek yanında aktif eylemlere katılmış, bilirkişilikler yapmış, raporlar hazırlamıştır. Özellikle Çukurova’da yaptığı çevre mücadelesi ve nükleer santral karşıtı çalışmaları ile ödüllendirilmeye değer görülmüştür.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da programımızda bir Barış Dinletisi vardı. Sevda Cenap And Müzik Vakfı’nın çabaları ve katkıları için her yıl olduğu gibi teşekkür ederiz. Bu kez, ünlü keman yorumcusu Prof.Dr.Orhan Ahıskal’ı bizlere kazandırdılar.

Barok dönem eserlerinin otantik icra çalışmalarından çağdaş müziğin “avant-garde” eserlerine kadar çok geniş bir daĝarcıĝa sahip olan Ahıskal, kuşağının en önemli kemancılarından biri olarak kabul edilmektedir. Hakkında “Olağanüstü bir müzisyen … birinci sınıf bir solist”, “Heyecan verici bir tutku ile hassas duyarlılığın en tatmin edici bileşimi”, “Güzel bir ton, olgun bir repertuvar ve stil anlayışı ve kusursuz bir entonasyonla apayrı bir kemancı” gibi yorumlar yapılan Ahıskal, bugüne kadar İngiltere, A.B.D., Azerbaycan ve Türkiye’de, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Antalya Devlet Senfoni ve Bursa Bölge Devlet Senfoni, Eskişehir Büyükşehir Belediye Senfoni, Anadolu Senfoni, Sheffield Festival Orkestrası, the Hartt Senfoni orkestraları, Mersin Akademik Oda Orkestrası, Orkestra Akademik Başkent, Connecticut Virtuosi ve Bakü Filarmoni Devlet Oda Orkestrası gibi orkestralarla birçok konsere solist olarak katıldı. Gürer Aykal, Antonio Pirolli, İbrahim Yazıcı, Yalçın Adıgüzel, Fahrettin Kerimov ve Naci Özgüç gibi şeflerin yönetiminde Beethoven, Brahms, Korngold, Lou Harrison, Mozart, Paul Patterson, Piazzolla, Şnitke, Şostakoviç ve Vivaldi keman konçertolarını seslendirdi.

Ahıskal seçkin oda müziği toplulukları ile Almanya, A.B.D., Bosna-Hersek, Cezayir, Fransa, Hırvatistan, İngiltere, İskoçya, İspanya, İtalya, Kuzey Kıbrıs, Litvanya, Rusya, Şili, Ukrayna ve Yunanistan’da verdiği 250’yi aşkın konserin yanı sıra üç kıtada 100’in üzerinde resital verdi. Bu konserlerde Devlet Sanatçıları İdil Biret ve Ruşen Güneş, Muhiddin Dürrüoğlu, Özgür Aydın, Emre Elivar, Toros Can, Gökhan Aybulus ve Alman viyolonselci Johannes Moser gibi günümüzün önde gelen isimleri ile sık sık birlikte çalışan Ahıskal, kendisine ithafen yazılmış iki ayrı keman konçertosunun da dünyada ilk seslendirilişlerini gerçekleştirdi. Ahıskal kurucu üyeliğini yaptığı Ankara Üniversitesi Solistleri oda müziği topluluğu ile 2013 Donizetti Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu ödülüne layık görülmüştür.

Ahıskal, Ankara Devlet Konservatuvarı ve Manchester Kuzey Kraliyet Müzik Koleji’ndeki eğitimini takiben A.B.D.’de keman ve oda müziği çalışmalarını dünyaca ünlü Emerson Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün üyeleriyle sürdürdü ve Müzik Sanatları Doktoru derecesini aldı. Prof. Dr. M. Orhan Ahıskal, 2014 yılında başlattığı “Düştüm Yola” Projesi ile bestecilerimizin ender çalınan ya da hiç çalınmamış eserlerini seslendirmekte, yeni eserlerin yazılmasını teşvik etmekte ve solo keman müziğini ülkemizin her köşesinde farklı insanlarımızla buluşturmayı amaçlamaktadır. Şu ana kadar 6 yeni eserin ilk seslendirilişlerini de yapan Ahıskal, proje kapsamında her yaştan öğrencilere atölye ve ustalık sınıfları ile müzik ve tarih konularında sunumlar ve eğitim çalışmaları yapmaktadır.

(Tablo ve görsellere PDF üzerinden ulaşabilirsiniz.)

Tags:

Arşivler