8 Mart Dünya Kadınlar Günü

 

Tüm dünyadaki kadın çiftçiler köylü tarımını, gıda egemenliğini, toprak, arazi, adalet, eşitlik ve barışı savunmak için Seferihisar’da buluşuyor.

Bolivya’dan Küba’ya, Güney Kore’den İspanya’ya dünyanın 70’e yakın ülkesinden başta kadın ve genç çiftçiler arazilerine sahip çıkmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayıp ayrımcılığı yok etmek ve tarımın şirketleşmesine karşı çıkmak için bir araya geliyor.

88 ülkede 183 örgütü bir araya getiren ve 200 milyondan fazla köylü, küçük çiftçi, topraksız üyesi olan La Via Campesina’nın (LVC) Yarıyıl Konferansı İzmir’in Seferihisar’da bugün başlıyor. Konferans 25 Şubat’ta bitecek.

70 ülke

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Çiftçisen) ev sahipliğinde Seferi- hisar/ Sığacık’ta yapılacak konferansa 70’i aşkın ülkeden yüzlerce çiftçi katılacak. Bugün sadece LVC’li kadın çiftçilerin katılacağı toplantılarda toprağın sırf bir üretim aracı olmadığı, aynı zamanda bir yaşam, kültür ve kimlik alanı olduğuna vurgu yapılacak.

Şiddetle mücadele

Çiftçi-Sen Başkanı Abdullah Aysu, LVC’nin dört yılda bir, tüm üyeleriyle bir araya gelerek uluslararası genel kurulunu yaptığını belirterek, “Bu genel kurullarda uzun dönemli stratejiler, politikalar geliştirerek küresel köylü mücadelesini yürütüyor. Yarıyıl konferanslarında genel kurulda alınan kararların ve iki yıl boyunca gerçekleştirilmiş olan eylem ve etkinliklerin değerlendirilmesi yapılıyor. LVC’nin VII. genel kurulu iki yıl sonra Bask ülkesinde (İspanya) toplanacak” dedi.

“Politik projemiz saygı, eşitlik, adalet, dayanışma, barış ve özgürlük ilkeleri üzeri ne kurulu” diyen ve 20 yılı aşkın süredir LVC çatısı altında mücadele eden kadınların bugünkü toplantılarda odaklanacağı konular şöyle:

  • Toplumumuzda şiddet içeren ve cinsiyetçi davranışları ve fiziksel, sözlü, psikolojik baskıları sona erdirmek için pratik tedbirleri hayata geçirmek.
  • Kırsalda her türlü şiddete karşı mücadele etmek.
  • Dünyanın pek çok ülkesinde sosyal hareket ve mücadelelerin suç addedilmesine ve bunlara askeri tedbirler uygulamasına, köylü ve yerlilere karşı kullanılan terörle mücadele yasalarının çıkarılmasına karşı çıkmak.
  • Arazilerimizde ve dünyada adalet, eşitlik ve barış için mücadele etme ve seferber olma kararlığımızı ifade etmek.
  • Topluluklarımızın politik meselelerdeki bilincini yükselterek ve kültürel ve bariyerleri kaldırmak.

GENÇLER BULUŞUYOR

La Via Campesina’nın Yarıyıl Konferansı’nın ikinci gününde ise sadece genç çiftçiler bir araya gelecek. Genç çiftçilere göre tarımın endüstriyelleşmesi ve ticarileşmesi sadece birkaç insanın doğa ve gıda sistemi üzerinde güç sahibi olduğu bir sistem yaratıyor. Bu sistem doğal varlıklara ve çiftçilerin sağlıklı gıda üretmek için ihtiyaç duydukları toprağa erişimi engelliyor.

“Toprağı işliyoruz. Hepimiz doğayla barışık tarım modeline göre yaşamaya çalışıyoruz” diyen genç çiftçiler, öğrenciler, kentli aktivistler, tarım işçileri, tüketiciler ve göçmenler ile birlikte mücadele etmenin yollarını aradıklarını dile getirecekler.

Tags: , , ,

Arşivler