UNICEF kaynaklı bilgilere göre, dünya genelinde, 5 yaşın altındaki 230 milyon çocuğun nüfus kaydı yoktur. Bu çocukların yüzde 59’u Asya’da, yüzde 37’si Kıta-altı Afrika’da, geri kalan yüzde 4’ü de diğer bölgelerde yaşamaktadır. Kayıtlı olmayan çocukların yaklaşık üçte biri Hindistan’da yaşamaktadır. Bu durum, çocukların eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlere erişememesine yol açmaktadır. Bu çocuklar, çalışmak zorunda kalmakta, angaryaya zorlanmakta, zorla evlendirilmekte ve insan ticareti mağduru olmaktadırlar. (1)
2013 yılı biterken, Afganistan, çocuklar için dünyadaki en zor ve tehlikeli yer olarak gösterilmektedir. 2010 yılından 2012 yılına kadar, bölgede devam eden çatışmalar nedeniyle 4 025 çocuk ölmüş ya da ağır bir şekilde yaralanmıştır. 2013 yılının ilk dört ayında, bir önceki yıla göre çocuklara yönelik şiddet olaylarında yüzde % 27 artış olmuştur. Sokaklarda sakız satan 14 yaşındaki bir çocuk, çok güvensiz bir ortamın hakim olduğunu ve her an başlarına her türlü şey gelebileceğini bilerek yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını söylemektedir. 12 yaşındaki bir başka çocuk ise, kendisinin silahlı birileri tarafından kaçırılarak 20 gün eğitime tabi tutulduğunu dile getirmektedir. Bu çocuk, kendisine bol para verileceği söylenerek, silah kullanma ve intihar saldırısının nasıl düzenleneceğinin öğretildiğini anlatmaktadır.(2)
Pankration ABD’de en hızlı büyüyüp yaygınlaşan “spor” olarak tahmin edilmektedir. Bunun nasıl bir spor olduğu merak edilecek olursa, öncelikle, çocukların yaptığı bir spor olduğu söylenmelidir. ABD genelinde toplam 3 milyon kız ve erkek çocuğun bu sporu yaptığı ve aralarında beş yaş gibi küçük yaşta olanlar bile bulunduğu bilinmektedir. Pankration sporunun içeriğini ise bu spor için kullanılan diğer adlandırma olan MMA’dan (Mixed Martial Arts) açıkça anlaşılmaktadır. MMA, Karma Dövüş Sanatı olarak çevrilebilir. Çocuklar spor adı altında dövüştürülmektedir. Bu spora ilişkin Youtube üzerinden de izlenebilecek görüntülerde de görüleceği gibi, çocuklar birbirlerini kıyasıya dövmektedir.(3)
Uluslararası Af Örgütü kaynaklı bilgilere göre, Irak’ta İslami devlet tarafından işletilen gizli bir hapishane bulunmaktadır. Burada dayak, işkence ve öldürmenin yaygın rutin bir durum olduğu söylenmektedir. Bu hapishanede tutulanlar arasında sekiz yaş gibi çok küçük yaştaki çocukların da bulunduğu rapor edilmektedir. Geçmişte bu hapishanede kalmış olanların verdiği bilgilere göre, kablo ve kayış gibi işkence aletleriyle dayak atma, elektrik şoku verme gibi işkence biçimleri çok yaygındır. Bunun yanında, vücudun akrep adı verilen bir pozisyona getirilerek işkence yapılması da yine çok yaygın bir eziyet biçimidir. Bütün bu cezalar, hırsızlık ve diğer suçlarla sigara içmek ve zina gibi İslam’a aykırı davranışların karşılığı olarak verilmektedir.(4)
Anadolu Kadın Hareketi kaynaklı bilgilere göre, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde arazi anlaşmazlığı ve kan davası gibi nedenlerle yaşanan çatışmalarda çocuklar da kurban edilmektedir. Aynı kaynağa dayalı bilgilere göre, bu bölgelerde görülen bir başka sorun da Suriyeli mülteci çocukların meta gibi alınıp-satılmasıdır. Ankara ve İstanbul’dan gelen birtakım kişilerin bu çocukları satın alıp götürdükleri iddia edilmektedir.(5)
Birleşmiş Milletler kaynaklı bilgilere göre, Gana’da çocuklar bir nevi modern kölelik koşullarında yaşamakta ve çalışmaktadır. Çocukları balıkçılık, maden ve kakao üretiminde çok ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmaktadır. 4 yaşında çocukların bile çalıştırıldığı görülmektedir. Kız çocukların hayatta kalabilmek için fuhuş yapmak zorunda kaldığı belirtilmektedir. Bu çocuklar geceleri de sokaklarda uyudukları için sıkça tecavüze de uğramaktadır.(6)
Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan iç çatışmalar nedeniyle çocuklar vahşetin binbir türüne maruz kalmaktadır. Çocuklar Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında çatışmalar zorla dahil edilmektedir. Bunlara arasında sekiz yaş gibi çok küçük yaşta çocukların olduğu rapor edilmektedir. Milisler tarafından çocukların gırtlaklarının kesilmesi, timsahlara ve yılanlara yem edilmesi gibi vahşet tablolarına tanık olunmaktadır.(7)
İngiltere, 16 yaşındaki çocukları orduya alan Avrupa Birliği’nde tek, dünyada ise 19 ülkeden biridir. Bu yaşta askere alınan çocuklar üzerinde yapılan araştırma bulgularına göre, bu çocuklarda, daha büyük yaşta askere alınanlara kıyasla, psikolojik rahatsızlıklar, alkol bağımlılığı ve intihar eğilimi çok daha yaygındır.(8)
Çocuklar yeni yılı, ne yazık ki, mutluluk ve neşe içinde karşılamıyor. Yeni yılda çocuk hakkında çocukça haberler vermek umuduyla…
Dipnotlar
(1) http://www.unicef.org/media/files/Embargoed_11_Dec_Birth_Registration_report_low_res.pdf
(2) http://www.irinnews.org/report/98262/worsening-violence-againstchildren-in-afghanistan
(3) http://www.dailymail.co.uk/news/article-2487527/Inside-worldchild-cage-fighting-Boys-trained-attack-MMA-arenas.html
(4) http://www.amnesty.org/en/news/syria-harrowing-torture-summarykillings-secret-isis-detention-centres-2013-12-19
(5) http://gundem.milliyet.com.tr/kan-donduraniddia/gundem/ detay/1771571/default.htm
(6) http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews. aspx?NewsID=14054&LangID=E
(7) http://www.theguardian.com/world/2013/nov/22/central-africanrepublic-verge-of-genocide
(8) http://www.crin.org/email/crinmail_detail_popup asp?crinmailID=4923#TheUKrec
* Yrd.Doç.Dr. Akdeniz Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Gönüllüsü