13. Karaburun Bilim Kongresi

 

“Bilim itaatsiz olana ihtiyaç duyar” sloganı ile yola çıkan Karaburun Bilim Kongresi 5-9 Eylül tarihleri arasında İzmir Karaburun’da gerçekleştirildi. Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen kongre ilk buluşmasını 2006 yılında “Bilim ve İktidar” başlığıyla gerçekleştirmişti.  Bu yıl on üçüncü kez toplanan kongrenin ana başlığı ise “Ne Yapmalı?” sorusuydu.

Farklı üniversitelerden birçok akademisyenin katkısı ile oluşturulan düzenleme ve bilim kurulları, kongrenin planlanmasında önemli bir yere sahip. Yıllardır kongreyi gönüllülük esasına dayalı olarak örgütleyen ve herhangi bir ücret almayan akademisyenlerin emeği, inşasında en büyük yapı taşıdır. Ayrıca kongreye destek veren sivil toplum kuruluşları: sendikalar, meslek odaları, dernekler de kongrenin gerçek kılınmasında etkili olmaktadır.

“Ne Yapmalı” üst başlığı ile çağrı yapan 13. Karaburun Bilim Kongresi “117 yıl önce Lenin’in tarihi metninin başlığındaki “Ne Yapmalı?” sorusuna bugünden bakarak beraber düşünmeyi, yanıt aramayı” arzulayan bir kongre programı, çalışma grupları ve ekonomi politik okulu ile zengin bir içerikle gerçekleşti. Karaburun Ekonomi Politik Okulu, bilim kongresinden önce 1-4 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Karaburun Ekonomi Politik Okulu’nun ilki 2011 yılında Karaburun Ekonomi Politik Atölyesi olarak, ikincisi 2013 yılında Karaburun Ekonomi Politik Okulu ismiyle gerçekleştirilmişti. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Karaburun Ekonomi Politik Okulu ise konu başlıkları, katılımcılar ve tartışmaların niteliği açısından oldukça verimli oldu. Akademinin içinin KHK’lar ile büyük ölçüde boşaltıldığı, akademinin dışında ise eleştirel bir bakış açısı ile tartışmanın neredeyse yasaklanmaya çalışıldığı bir dönemde Karaburun Ekonomi Politik Okulu anlatıcıya ve dinleyicilere özgür bir tartışma ortamı sundu. Bir ders sürekliliği sağlayarak akademinin sınırlarını genişletti. Akademinin sınırlarını sadece özgür bir tartışma ortamı yaratması ile değil, bilim insanlarına, işçilere, öğrencilere söz hakkı vererek de genişletti. Bu yıl düzenlenen kongrede Soma’daki işçiler ve avukatları, üniversiteden atılan KHK’lı akademisyenlerin sunumları, mültecilerin Türkiye’deki yaşam deneyimlerini kendi ağzından aktarması, öğrencilerin üniversiteye dair konuşmaları ilgi çekici başlıklar arasındaydı.

Toplamda 150 katılımcı ile birlikte 27 oturum şeklinde düzenlenen 13. Karaburun Bilim Kongresi Türkiye’deki tartışma kültürünü ayakta tutan, tartışılan konularda müdahale etmeye çağıran ve bu çağrısının samimiyetini de her yıl kongreyi öz kaynakları ile toparlayan bir gönüllü toplamın eseri olarak bilimin bu topraklarda yeşermesi için zamana bırakıldı. Bize düşen ise zamanı iyi kullanıp kongrenin köklerini bu topraklarda her yere uzatmaya çalışmaktır.

(*) Ankara Üniversitesi SBF ÇEEİ Bölümü Öğrencisi

Tags: , , , , ,

Arşivler