Çeki Testi İçin Mapanın Yerine Takılması

Mustafa TAŞYÜREK

(mtasyurek@gmail.com)

 

Durum: Yüzer araçlara çeki hizmeti verecek römorkörün, bakım ve onarımdan geçtikten sonra, çekme gücünün tespit edilebilmesi için yapılacak çeki testinin (Römorkör Bollard Pull Testi) iskeledeki bağlantı noktasına mapa takma işi yapılmaktadır.

Bir vinç yardımı ile kaldırılmasına gerek duyulan mapanın (bağlantı aksesuarı) iskelenin en uç noktasındaki test bağlantı yerine takılması sırasında çalışanların (işçilerin) karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz?

 

Neler Olabilir ?

  • Çalışanlar denize düşebilir.
  • Denize düşme sonucu boğularak hayatlarını kaybedebilirler.
  • Mapayı taşıyan vinçten cıvata gibi bir parça düşerek, vinç altında çalışanların yaralanmasına neden olabilir.
  • Çekme testi sırasında germe halatı kopabilir. Güvenli mesafede durmayan çalışanlara hayati tehlike oluşturabilir. Aynı zamanda römorköre zararı verebilir.

 

Ne yapılmalı ?

             

  1. İş öncesi, test bağlantı noktasına mapa gibi aksesuarları takan ve test işlemini gerçekleştiren çalışanların da katılımı ile risk değerlendirmesi yapılmış olmalıdır.
  2. Germe halatının kapasitesi ve kontrol sertifikası/kontrol belgesi yapılacak işe uygun olmalı, herhangi bir deformasyonu (lift kopukluğu vb.) olanlar asla kullanılmamalıdır.
  3. Çalışma (iş) izin sistemi uygulanmalı. Acil durum planı hazırlanmış olmalı. İş yetkin/yetkili bir görevlinin gözetimi ve denetimi altında yapılmalıdır.
  4. Korkuluk gibi mekanik önlemlerin alınamadığı yerde (iskele kenarlarında) çalışanlar mutlaka can yeleği giymelidir.
  5. Çalışanlar paraşüt tipi emniyet kemeri kullanmalı, bu kemerler güvenli ankraj noktalarına takılı olmalıdır.
  6. Tüm çalışanlar yüksekte çalışma ve kişisel koruyucu donanımların güvenli kullanımı konusunda iş sağlığı ve güvenliği eğimi almış olmalıdır.
  7. İşe giriş ve periyodik sağlık raporlarında, yapılan işler ve işin yapıldığı yerin özellikleri de dikkate alınmalıdır.
  8. Kullanılan baretler, düşme olasılığına karşı çene bantlı olmalıdır.
  9. Sahada yeteri sayıda yüzer halatlı can simidi bulundurulmalıdır.
  10. Denize düşen çalışanların kurtarılması ile ilgili, uygulamalı, acil durum tatbikatları yapılmalıdır.

 

 

 

Arşivler