İKİ DAKİKA DÜŞÜN: Tehlikeyi Tanıyalım: Elektrik Enerji İletim Hatlarının Direğe Bağlanması

 

Durum: İşçiler iş ekipmanlarının yüksek basınçlı hidrolik sistemlerinde kullanılan lastik hortumları, bu işler için dizayn edilmiş elektrikli testereler ile bir hidrolik imalat tesisinin bodrum katında, değişik boylarda kesmektedirler.

İşçilerin bu çalışmalar sırasında karşılaşabileceği tehlikeleri tanımlayabilir misiniz?

Neler Olabilir?

  1. Çalışan kepçe üzerinde yukarıya kaldırılırken veya indirilirken –yüksekten – düşebilir.
  2. İşçi kepçe üzerinde otururken, ya da ayakta dururken, hareketli mekanizmaların arasına ayak, el, parmak gibi uzuvları sıkışabilir, bunlar yaralanabilir, kırıklar veya uzuv kopması oluşabilir.
  3. İletim hatlarını bağlarken, sökerken, bakım ve onarımını yaparken işçi – dengesini kaybetmesi nedeniyle – ayağı, eli kayarak, çalışma ortamından/ güneşten etkilenerek vb. – aşağı düşerek yaşamını yitirebilir.
  4. Çalışma sırasında, gözüne yabancı cisim kaçabilir, tel göz bebeğine değerek görme kaybına neden olabilir.
  5. Tellerde elektrik enerjisi olabilir ya da –kazara – elektrik enerjisi verilebilir. Böyle bir durumda işçiyi elektrik çarpabilir.
  6. Elbisesinin kısa kolu olması nedeniyle kolları çizilebilir, kesilebilir.

 

Ne yapılmalı?

  1. Yerel ve ulusal basında yayınlanan bu görüntüleri; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı – suç / telafisi mümkün olmayan ağır kusur duyurusu olarak kabul edip – derhal ilgili firma çalışmalarını iş müfettişlerine denetlettirmeli ve bu (tür) firma(ların) çalışmalarını gözetim altına al(dırt)malıdır.
  2. Elektrik direğine her iki yönden enerji verilmemesi için, kilitleme – etiketleme sistemi uygulanmalıdır.
  3. İşçinin bağlantı, montaj ve bakım yapacağı yere – direğin üzerine – erişimi için uygun, korkuluklu çalışma platformları kullanılmalı, el aletlerinin taşınması için uygun çantalar sağlanmalıdır.
  4. İşçiye standartlara uygun çift lanyardlı emniyet kemeri verilmeli, bunların uygun kullanımı, bakımı ve muhafazası konusunda eğitim verilmelidir,
  5. İşçinin işe giriş ve periyodik sağlık muayeneleri, aşıları yap(tır)ılmalı, özellikle yüksekte çalışabileceği onaylanmalıdır.
  6. Yaptığı işle ilgili olası tehlikeler, bunların riskleri, acil durumlar ve bunlara karşı alınabilecek önlemleri de içeren iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmelidir.
  7. Yetkin iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin de katkısı ile hazırlanmış risk değerlendirmesi ve acil durum planı hazırlanmalı ve işverene onaylattırılmalıdır.
  8. İşçilere uzun kollu, alev almaz / kolay yanmaz iş elbisesi, güvenlik gözlüğü, çenelikli baret, kaymaz tabanlı –kompozit burunlu / elektrik iletmeyen – iş güvenliği ayakkabısı verilmeli ve çalışmalar sırasında bunlar kullandırılmalıdır.

 

Kaynaklar

https://www.sondakika.com/haber/ haber-kepce-kazicisinda-elektrikiscisi-7574733/

http://arsiv.dha.com.tr/boylesiancak-turkiyede-olur_996139.html

http://www.ulusal.com.tr/index. php?m=haber&id=70618&link=emek/ bu-kadarina-da-pes

https://tuisag.com/turkiyede-bir-isguvenligi-manzarasi/ http://www.trabzonportal.com/ haberler/guvenlik/kepce-kazicisindaelektrik-iscisi.htm

 

* Kim. Müh., İş Sağlığı + İşletme Yönetimi Bilim Uzmanı

Çalışma Bakanlığı Eski İş Güvenliği Müfettişi (1978-1985)

İş Güvenliği Uzmanı (A Sınıfı Sertifikalı)

Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Denetim Kurulu Üyesi

Tags: , ,

Arşivler