Utanılması Gereken Çocuklar mı?

 

Ne günlere kaldık heyhat! Papa Francis geçtiğimiz günlerde Filipinleri ziyaret etti. Bu ziyaret bütün dünya medyasının ilgi odağındaydı. Bu durum, Filipinli yetkilileri derin bir strese sokmuşa benzemektedir. Dünya medyasının gözü üzerlerindeyken, ortalığa çeki-düzen verip iyi bir imaj yaratmak istiyorlar. Görüntü kirliliği yarattığı gerekçesiyle, sokaklarda yaşamak zorunda olan çocukların polis zoruyla toplatılarak, ortalık sakinleşinceye kadar gözden uzak yerlerde alıkonduğu açığa çıktı. Çocuklardan utananlar utansınlar desek, bu çok hafif kalır. İyi ama ne diyelim, ne denebilir ki? En iyisi … böyle boş bırakalım, herkes içinden geldiği gibi boşluğu doldursun.

Filipinler’de sokaklarda yaşayan çocuklar büyük bir sorun ve çocukların sokaklardan toplanıp bir yerlere kapatılması, yalnızca yabancıların ülkeyi ziyareti sırasında değil, sürekli olarak yapılan bir uygulama. Ülke genelinde, her yıl, 20 bin kadar çocuğun bir şekilde hapishane deneyimi yaşadığı belirtilmektedir. (1)

Boko Haram örgütü çocuklara yönelik saldırılarını sınırlar ötesinde de devam ediyor. Bu örgütün militanları, bu kez de Kamerun’un sınır bölgesine yakın bir yerleşim yerinden 50’si çocuk toplam 80 kişiyi kaçırdı.  Çocukların yaşlarının 10-15 arasında olduğu bildirilmektedir. Boko Haram örgütü bu bölgeye başka saldırılar da düzenlemiş ve 80 kadar evi de ateşe vermiştir. (2)

Bu örgüt, yeni yılın başlarında, bugüne kadarki en kanlı eylemini gerçekleştirmiştir. Bir kasabaya düzenledikleri saldırıda büyük çoğunluğu çocuk olan 2 bin kişiyi katletmişlerdir. (3)

Tayland’da, polis ekipleri, yaptıkları araç kontrollerinde Myanmarlı çoğu çocuk olan insanların kamyonetlere doldurularak götürülüp, pazarda satıldığını ortaya çıkardı. Pazarlanan bu insanların Rohingya adıyla bilinen etnik gruba mensup oldukları söylenmektedir. Myanmar’ın batısında yaşayan bu azınlık grup vatansızdır ve 2012 yılında, Rakhine isimli bir başka etnik grubun saldırısında yüzlercesi öldürülmüş ve yaklaşık 140 bin kişi de evsiz kalmıştır. (4)

Birleşmiş Milletler kaynaklı verilere göre, Nijerya’daki kız çocukların % 20’si 15 yaşında evlendirilmektedir. Ülkenin bazı bölgelerinde bu oran % 50’yi bulmaktadır. 15-19 yaş arasında olup evli olan kız çocukların hiçbirinin okulda olmadığı ve dörtte üçünün de okur-yazar olmadığı tespit edilmiştir. Temel eğitim almaları engellenen bu çocuklar yaşamlarının geri kalanında bir nevi köleleştirilmekteler. Üstelik, Nijerya hükümeti, Anayasa’ya, “evli olan kadın, yaşına bakılmaksızın, evliliğin gerektirdiği sorumlukları alabilecek yaşta ve olgunlukta kabul edilir” türünden hükümler koyarak küçük kız çocukların ve kadınların içinde bulunduğu bu durumu meşrulaştırmaktadır. (5)

İngiltere’de, polis tarafından yürütülen bir operasyonla bazı eski politikacıların, sırf bunun için kiraladıkları özel evlerde, çocukları cinsel olarak istismar ettikleri ortaya çıkartılmıştır. Bu operasyon kapsamında tutuklanan yirmi iki politikacının sorgulandığı rapor edilmektedir. (6)

Çocukların cinsel istismara uğraması yaygın bir sorun. Vietnam’ın bu konudaki 2014 yılı karnesi ise, meselenin vahim bir başka boyutunu daha görünür kılıyor. Kamu Güvenliği Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, geçen yılda, bu ülkede yaklaşık 1800 çocuk istismara uğramıştır. Bu çocukların % 65’i cinsel istismara uğramış ve % 28’i de, sürekli olarak istismara uğramıştır. İstismar edilen 2-14 yaş arasındaki her dört çocuktan üçü akrabaları ya da bakıcıları tarafından istismar edilmiştir. (7)

Senegal’de kürtaj konusundaki katı yasal düzenlemeler nedeniyle, kadınlar istenmeyen gebeliklerden kurtulmak için kendi başlarına binbir ilkel yönteme başvurmaktadır. Anneliğe bağlı ölümlerin % 8-13’ünün buna bağlı ölümlerdir. Evlilik dışı gebeliklere karşı uygulanan ağır yaptırımlar nedeniyle, kadınların bebekleri düşüremezlerse, doğurduklarında ormana götürüp bırakarak ölüme terk ettiklerine, boğarak öldürdüklerine ya da kanalizasyon çukurlarına attıklarına ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Bu konudaki yasalar yalnızca gebeliğin anne açısından hayati bir risk oluşturması durumunda, ancak en az üç ayrı doktorun rapor vermesi koşuluyla kürtaja izin vermektedir. Örneğin, tecavüze uğrayıp hamile kalan ve ikiz bebeği olan 10 yaşındaki çocuğun kürtaj olmasına izin verilmemiştir. (8)

İngiltere’nin, parasal kaynak aktardığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti polis gücünün birçok çocuğu yargısız infaz ettiği ve kayıp olan birçoğundan da sorumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Bu rezillik ortaya çıktıktan sonra da İngiltere’nin yaklaşık bir yıl daha parasal desteği devam etmiştir. Nihayet musluklar kapatılmış olsa da, 2008-2105 arası dönemde yapılması planlanan toplam 67 milyon sterlin yardımın 55 milyon sterlini verilmiş durumdadır. (9)

Son olarak, dış basında Türkiye hakkında yer alan bir haberle bitirelim. BBC’de yer alan haberde, iktidar cephesinin dindar bir nesil yaratmak istediğine dair açıklamalarına yer verilmekte ve bu bağlamda, küçük çocuklara yönelik zorunlu din dersi tartışmalarına değinilmektedir. Haberde bu tartışmaların laik kesimi kızdırdığına, buna karşın, din derslerinin zorunlu tutulmasına karşı çıkanların ise ateist olmakla suçlandığına değinilmektedir. (10)

Kaynaklar

(1) http://time.com/3676027/pope-francismanila-street-children-philippines/

(2) http://www.reuters.com/ article/2015/01/18/us-nigeria-violence-cameroonidUSKBN0KR0R420150118

(3) http://allafrica.com/view/group/main/main/ id/00034870.html

(4) http://www.trust.org

(5) http://allafrica.com/stories/201309040944.html

(6) http://www.ibtimes.co.uk/westminsterpaedophile-scandal-met-investigating-threealleged-murders-linked-dolphin-square-1480121

(7) http://www.thanhniennews.com/society/ vietnam-requires-legal-reform-to-address-risingchild-abuse-35160.html

(8)

(9) http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/democraticrepublicof congo/11259137/British-aid-funded-African-policeforce-that-executed-children.html

(10)  http://www.bbc.com/news/world-europe30375569

 

*  Yrd. Doç. Dr. Akdeniz Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Gönüllüsü

 

Tags: , ,

Arşivler